1,6 млрд. евро за 52 километра магистрала в Румъния

1,6 млрд. евро за 52 километра магистрала в Румъния

Румънските власти са платили 1,6 милиарда евро за изграждане на 52 километра магистрала, пише румънският вестник "Гъндул".

Вестникът публикува текст със заглавие "Снимка на стратегически грабеж", в който се посочва, че за девет години румънците са платили 1,6 млрд. евро за изграждане на 52 км магистрала на американската компания "Бехтел".

Магистралата "Трансилвания", която трябва да свърже градовете Брашов в централната част на страната и град Борш на границата с Унгария, е амбициозен проект за изграждане на 415 км високоскоростен път. Той е подписан от правителството на Социалдемократическата партия, водена от Адриан Нъстасе през 2003 година, пише БГНЕС. Проектът се превърна в черна дупка, от който властите през последните две години се мъчат да се отърват, твърди изданието.

От договора, подписан между Румъния и американската компания "Бехтел" преди девет години, досега са построени само 52 км магистрала, която е струвала на румънската държава около 1,6 млрд. евро. По този начин Румъния постигна рекорд, успявайки да похарчи близо 30 милиона евро за изграждане на един километър магистрала в условия, когато нормалната цена за километър магистрала се движи между 3,8 и 6 милиона евро, пише румънският вестник.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.