Пореден огромен спад на пътническите полети


Пореден огромен спад на пътническите полети
Снимка: Lufthansa Group

4094

Mеждународният пътнически трафик е намалял с 89% през февруари в сравнение със същия месец на миналата година, тъй като има ново нарастване на инфекциите с Covid-19 и все още няма признаци за възстановяване на авиационния бизнес, отчита Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). На полетите ще са нужни години, за да се възстановят

"Международният пътнически трафик е намалял с почти 89% и не показва признаци на възстановяване в сегашната пандемична среда", заяви новият генерален директор на IATA Уили Уолш, цитиран от Reuters.

Според предишни данни на IATA, международният въздухоплавателен трафик през януари се сви с 85,6% спрямо началото на 2020 г. Още тогава новите варианти на коронавируса принудиха правителствата да затегнат ограниченията за пътуване по целия свят, влошавайки перспективите за авиокомпаниите.

Близо половината от авиопревозвачите още миналата година пристъпиха към намаляване на персонала, като мярка за съкращаване на разходите заради пандемията от COVID-19.

Вече авиокомпании превръщат паркираните самолети в ресторанти. „Земно” меню в „ресторант с крила“ започнаха да предлагат най-голямата авиокомпания в Япония All Nippon Airways (ANA), Singapore Airlines, British Airways, предаде БНР. 

Бившият главен изпълнителен директор на групата IAG, която е собственик на British Airways, Уили Уолш проведе първия си брифинг за медиите, откакто пое в началото на април поста на генерален директор на IATA.

Той призова регулаторите да се намесят, за да се противопоставят на монополистичното ценово поведение на летищата и на другите доставчици в авиационната индустрия. Уолш каза, че някои групировки, ръководещи летищата, като британското "Хийтроу", действат монополно спрямо авиокомпаниите. "Ще бъдем много силни и агресивни, за да се противопоставим на това", заяви Уолш на първата си онлайн пресконференция в сряда. Безпрецедентен спад от 66% на въздушния пътнически трафик

"Ще очакваме икономическите регулатори и правителствата да признаят необходимостта да се намесят и да гарантират, че този вид поведение, което очевидно не е приемливо, няма да се толерира", отбеляза той.

Световният въздушен трафик няма да се върне към нивата, наблюдавани преди пандемията на коронавирус, най-малко до 2024 г., предвиждат от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Причината е властващата несигурност кога отново ще може да се пътува свободно. Възстановяването на трафика зависи от това как страните успяват да "контролират вируса", отбеляза главният икономист на IATA Брайън Пиърс.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички