"Росатом" ще разчита и на унгарски доставчици за АЕЦ "Пакш 2"

Източник: iStock/Guliver

„Росатом“ разчита на участието на унгарските доставчици при осъществяването на проекта за АЕЦ „Пакш 2“. Към дейностите могат да се включат примерно 200 унгарски фирми. Това заяви в Москва първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, предаде mti.hu.

Той напомни, че в междуправителственото споразумение за разширяването на унгарската централа е фиксиран дял на участие в проекта на унгарските компании до 40%. В проекта за АЕЦ „Пакш 2“ могат да участват не само унгарски фирми, тъй като в региона – в Чехия и Словакия, работят компании, които имат богат опит в ядрената енергетика.

Кирил Комаров отбеляза, че АЕЦ „Пакш 2“ е получила „зелена светлина“ от ЕС, издаден е екологичен лиценз и е получено разрешение за площадката, но още много работа предстои за получаване на разрешение за строителството на АЕЦ.

За разширяването на унгарската централа ще бъдат организирани търгове. За обявяването им е необходимо да се определят точните параметри на проекта и за това ключова роля играе Унгарската агенция по атомна енергия. „Ние искаме задължително да поканим на търговете европейски компании, но преди всичко унгарски фирми“, коментира Комаров.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.