Спад на продажбите на автомобили в Китай след края на субсидиите и данъчните облекчения


Спад на продажбите на автомобили в Китай след края на субсидиите и данъчните облекчения
Снимка: iStock

3188

Продажбите на леки автомобили в Китай се сринаха с 38% през януари, обръщайки ръста от 2,4% през предходния месец, тъй като търсенето отслабна след изтичането на данъчните облекчения за автомобили с двигатели с вътрешно горене и субсидиите за електрически превозни средства.

Продажбите на автомобили, използващи нова енергия, които включват електромобили с батерии и плъгин хибриди, също са намалели с 6,3% през януари след главоломния ръст от 90% през 2022 г., съобщи Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

"Продажбите на автомобили, използващи нова енергия, през януари не отговориха на очакванията ни, с рядък годишен спад в продажбите за един месец", казва на онлайн брифинг Цуи Донгшу, генерален секретар на CPCA. По думите му няколкото почивни дни около Лунната Нова година и краят на субсидиите за електромобили са сред факторите, довели до спада.

Въпреки признаците за намаляване на търсенето на най-големия автомобилен пазар в света, китайското правителство не удължи 50% намаление на данъка върху покупките на автомобили с двигатели с вътрешно горене, който изтече в края на декември, предава Reuters.

Властите решиха да прекратят и продължилата повече от десетилетие субсидия за покупки на електромобили, принуждавайки производителите на автомобили, включително Tesla, да задълбочат отстъпките, за да защитят пазарните си дялове.

Автомобилният пазар в Китай е по-зависим от различни стимули от местните правителства за насърчаване на покупките. Шанхай разшири отстъпката от 10 000 юана (1470 долара) за тези, които заменят петролните си коли с електрически, докато градовете Джънджоу, Уси, Шенян и Пекин издадоха купони за потребление на автомобили.

През януари Tesla продаде 66 951 електромобила, произведени в Китай. Това е с 18% повече от декември и с 10% повече от година по-рано. Пазарният дял на компанията в китайския сектор на електрическите автомобили с батерии е нараснал до 12,5% през януари от 9% през декември, според изчисление на Reuters. Американската компания беше вторият най-продаван производител на електромобили в Китай миналия месец след местния лидер BYD Co Ltd, която достави 150 164 коли, съобщава CPCA. 6 пъти скок на печалбата на световния №1 при електробилите

Превозните средства, използващи нова енергия, представляват 1/4 от общо 1,3 милиона продажби на автомобили в Китай през месеца, показват данните на CPCA, което е рязък спад от 35% през ноември 2022 година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-продаваните нови автомобили в света през 2022 година?

Рекордни продажби на електромобили в Европа

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички