Китайският гигант ВYD има 6 пъти по-висока нетна печалба - 2,5 млрд. долара


Китайският гигант ВYD има 6 пъти по-висока нетна печалба - 2,5 млрд. долара
Снимка: BYD

4500

BYD – най-големият производител на електрически превозни средства в Китай и в света – отчита почти 6 пъти ръст на нетната си печалба през 2022 година спрямо 2021 година, като стигна до 17 милиарда юана (2,5 млрд. долара). Това показват предварителните данни, публикувани от компанията, съобщи Интерфакс.

Повечето експерти, анкетирани предварително от Bloomberg, очакваха по-малка нетна печалба от 13,2 млрд. юана. Приходите на BYD за последното тримесечие на 2022 г. се удвоиха на годишна база до 420 млрд. юана, изпреварвайки отново прогнозата на анализаторите, която предвиждаше 400 млрд. юана.

Обяснението за тези високи финансови показатели на китайската компания е ръстът на продажбите на електрически превозни средства и други превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници. Продажбите на електромобили на BYD през 2022 г. достигнаха 1,86 млн. броя, повече от предходните 4 години, взети заедно.

Китайският автомобилен концерн избегна проблемите с веригите за доставки, от които конкурентите му бяха силно засегнати, тай като произвеждаше сам основни компоненти, като чипове и батерии за електромобили, посочва Bloomberg. За 2022 г. цената на акциите на BYD нарасна с 8,2%.

Междувременно стана ясно, че китайският гигант работи върху потенциално придобиване на Yi'an P&C Insurance, застраховател, който беше конфискуван от китайските регулатори преди 2 години като част от репресии върху финансовите конгломерати, пише Reuters.

Китайското бизнес издание Caixin съобщи по-рано този месец, като се позова на анонимни източници, че BYD ще поеме застрахователя и ще започне застрахователен бизнес, насочен към електрически превозни средства. "Придобиването продължава", обяви BYD в изявление, като се позова на съобщената сделка и подчерта, че по-късно ще даде повече подробности.

Yi'an P&C Insurance беше сред 9-те фирми, конфискувани от китайските регулатори от конгломерата Tomorrow Holdings през юли 2020 година. Миналата година съд в Шанхай глоби конгломерата с 55,03 млрд. юана (8,2 млрд долара) и осъди основателя му, китайско-канадския милиардер Сяо Джианхуа, на 13 години затвор за източване на публични депозити и издаване на използването на поверена собственост.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Една от най-бързо растящите родни компании отчете над 50% ръст на годишните приходи

Новите заводи на Tesla губят милиарди долари

Заплаха или възможност е Tesla за китайските електромобили?

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички