Подобрение в промишлеността и строителството в края на миналата година


Подобрение в промишлеността и строителството в края на миналата година
Снимка:

1653

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през декември 2014-а година с 1,1% в сравнение с ноември, когато регистрира повишение с 0,4%. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо декември 2013-а година календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира повишение от 0,9% през последния месец на миналата година след аналогично повишение през ноември. Това представлява подобрение на производството в България за четвърти пореден месец след негативния тренд в сектора от юли до август.

През декември повишение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,1%, както и в добивната промишленост - с 2,1% и в преработващата промишленост - с 1,0 процентни пункта.

На годишна база ръст на промишленото производство през декември е отчетен в преработващата промишленост - с 6,8%, като в същото време има спад в добивната промишленост - с 15,3% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,1%.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през декември се понижи с 0,3% на месечна база след спад с 0,5% през ноември, възобновявайки за трети пореден месец негативната тенденция в сила от юни до август.

Въпреки това на годишна база строителството през декември 2014-а година (спрямо декември 2013-а) отчете повишение от 2,3% след повишение с 1,4% през ноември, запазвайки позитивния тренд на растеж в сила от месец май.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през последния месец на 2014-а година. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се повиши през декември с 0,9% на месечна база след повишение с 0,1% през ноември. Това е знак за подобрение на вътрешното потребление в края на изминалата година.

На годишна база оборотът в търговията на дребно през декември нараства с цели 6,4% спрямо същия месец на 2013-а година и след повишение с 2,3% през ноември, задълбочавайки тенденцията на растеж в сила от май 2014-а година.

Днешните добри данни сигнализират за известно икономическо оживление в края на 2014-а година с изключение на строителния сектор, който обаче е повлиян негативно от типичен сезонен фактор като началото на зимата.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички