Ръст в промишлеността и търговията, негативни тенденции в строителството


Ръст в промишлеността и търговията, негативни тенденции в строителството
Снимка: Getty Images / Guliver

4336

През февруари 2015 секторите на промишленото производство и търговията на дребно отбелязват скромен ръст, но данните за строителството не са особено добри. Това сочат данни на националната статистика.  

Промишленост

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.6% в сравнение с януари 2015 година, но на годишна база има ръст от 2,3%. 

Намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 1.5%, и в преработващата промишленост - с 0.4%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13.0%, производството на мебели - с 5.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.8%. Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 22.0%, производството на химични продукти - с 11.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 9.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.7%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 5.9%, и в преработващата промишленост - с 3.5%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.1%.

Търговия на дребно

През февруари оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.5% спрямо предходния месец. На годишна база увеличението е 4,2%.

През февруари 2015 г. оборотът нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5.4%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.6%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.0%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.6%. Намаление е регистрирано при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.0%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.4%.

През февруари 2015 г. спрямо същия месец на 2014 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 23.7%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 20.5%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.2%.

Строителство

През втория месец на годината индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.3% над равнището от предходния месец. В сравнение с предходната година спадът е с 1,8 на сто.

На годишна база намалението на строителната продукция през февруари 2015 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е с 10.0%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано увeличение от 8.3%.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички