Емирствата спряха полетите до Катар, Бахрейн затвори въздушното си пространство


Емирствата спряха полетите до Катар, Бахрейн затвори въздушното си пространство
Снимка: Getty Images / Guliver

4971

Националната авиокомпания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Etihad Airways обяви прекратяване на полетите на свои самолети до столицата на Катар Доха. Последният полет ще излети на 6 юни.

Причина за тези действия е скъсването на дипломатически отношения с Катар от ОАЕ, Египет, Саудитска Арабия и Бахрейн. Решението на тези страни е продиктувано от тяхната оценка, че Катар извършва действия, насочени "към дестабилизиране на стабилността и сигурността".

Бахрейн вече обвини Катар в "намеса във вътрешните работи, подстрекателствата в медиите, подкрепа на тероризма и оказване на финансова подкрепа на групировки, свързани с Иран, за разпространение на хаоса в Бахрейн".

Кралството обяви и че затваря своето въздушно пространство за полети на самолети на националния превозвач на Катар - Qatar Airways, съобщи по-рано агенция РИА Новости, като се позовава на информация от бахрейнското Министерство на външните работи.

Междувременно Катар обвини страните от Персийския залив в опит за преврат, за да го поставят под опека и контрол, предаде ТАСС. Йемен също обяви, че къса дипломатическите си отношения с Катар. Това е петата поред страна, която обявява за прекратяване на отношенията си с богатото на природен газ емирство.

Expert.bg припомня, че конфликтът между Катар и неговите съседи става седмица след срещата на върха на страните от Персийския залив и САЩ в Рияд, когато Катарската информационна агенция помести реч на емира в подкрепа на уреждане на отношенията с Иран.

На срещата на върха Саудитска Арабия от името на всички свои гости осъди Иран за враждебната му политика и заплаши с адекватен отговор. По-късно представител на МВнР на Катар заяви, че сайтът на агенцията бил превзет от хакери и публикуваната реч на емира няма отношение към катарския лидер. Но Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн сметнаха опровержението за неубедително и продължиха да настояват, че думите за възстановяване на отношенията с Иран са на емира.

Държавният министър за външните работи Анвар Гаргаш призова Катар да смени политиката си и да не допуска предишните си грешки, за да бъдат възстановени отношенията със съседите. Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ прекъсват другите връзки с Катар. Саудитска Арабия обяви, че изключват Държавата Катар от коалицията, начело с Рияд, която извършва въздушни удари в Йемен срещу хуситите, подкрепяни от Иран.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички