Разследват и Ford за манипулиране на вредни емисии

Разследват и Ford за манипулиране на вредни емисии
Източник: Getty Images/Guliver

Федералната автомобилна агенция на Германия (KBA) започна проверка на американската компания Ford, при която също има съмнения за използване на софтуер, намаляващ нивата на вредни емисии. Според вестник Wirtschaftswoche, министeрството на транспорта на страната е поръчало на KBA да провери модела Ford Mondeo за наличие на забранено оборудване.

Проверката вече е стартирала, признават от Ford. В компанията са получили запитване за софтуера, с който разполага 2,0-литровият дизелов двигател на Mondeo. Изпълнителният директор на германското представителство на американския производител Гунар Херман обаче категорично отрече появилите се твърдения, съобщава Actualno.com.

"Никакви подобни устройства не се поставят както на този, така и на другите дизелови двигатели на нашите модели. Ние оказваме пълно съдействие на разследващите органи, като целта ни е да разсеем всички съмнения за нещо нередно", коментира Херман.

Само преди дни от Ford категорично обявиха, че няма да подкрепят решението, според което над 5,3 млн. автомобила в Германия с дизелови двигатели трява да бъдат привикани в сервизите, за да се препрограмира софтуера на моторите им. Инициативата е на германското правителство, като тя бе подкрепена от най-големите местни производители BMW, Volkswagen Group, Daimler и Opel.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.