Жените имат нужда от повече сън от мъжете


Жените имат нужда от повече сън от мъжете
Снимка: Thinkstock/Guliver

3530

Непрекъснато слушаме и четем, че трябва да спим поне 8 часа на ден, за да функционираме пълноценно и да бъдем оптимално продуктивни. Центърът за изследване на съня в университета в Лафбъроу, Англия обаче открива, че жените се нуждаят от повече сън, отколкото от мъжете.

Двете основни причини за това са, че женският мозък работи повече от мъжкия и изисква повече време за почивка и че жените имат по-интензивен график, пише БГНЕС.

Женският мозък е създаден за емоционално и аналитично мислене. Това води до техните мултифункционални умения, които изискват много енергия. Способността им да правят и да мислят за няколко неща едновременно не изчезва дори когато лъжат. Ето защо жените имат повече нужда от сън.

Според Националната фондация за сън, жените на възраст между 30 и 60 години спят средно 6 часа и 45 минути на ден през делничните дни. Хормоналните промени в женското тяло не се ограничават само до пубертета. Те се появяват в живота на всяка жена. И изискват повече почивка за тялото.

Докато мъжете често ограничават ежедневните си дейности до работа и спорт, жените трябва да се грижат и за домакинството и децата. Това е още една предпоставка за нуждата от повече сън.

Според учените става дума за поне 20 минути допълнителен сън, която може да зареди тялото и мозъка на нежната половина от населението като батерия.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички