Защо намаляват чуждите инвестиции в Европа?


Защо намаляват чуждите инвестиции в Европа?
Снимка: iStock

1439

Преките чуждестранни инвестиции в Европа намаляват през 2023 г. с 4 на сто на годишна база и с 11 на сто спрямо 2019 г. Това показва годишното проучване за интереса към инвестиции и атрактивността на Европа на EY България.

Франция, Великобритания и Германия продължават да привличат най-много инвестиции и запазват първите три места в класацията, като там се реализират около половината от общия брой проекти. Преките чуждестранни инвестиции във Франция са намалели с 5 на сто (1194 проекта) и с 12 на сто в Германия (733 проекта). Великобритания изпреварва Германия, като се изкачва на второ място с увеличение от 6 на сто в броя на проектите (985).

България също се отличава от общата тенденция - през 2023 г. у нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили 1966 работни места. За сравнение през 2022 г. проектите са били 20, а добавената им стойност в работни места е 1490.

Още: Къде най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

През 2023 г. компании от целия свят са обявили 5694 проекта, свързани с разрастване и разширяване на бизнеса си в 44 европейски страни. Инвестициите сега са с 14 на сто по-малко от пика си през 2017 г., а общият брой на създадените работни места в Европа в резултат на преки чуждестранни инвестиции намалява със 7 на сто на годишна база до 319 923.

Повечето регулации за бизнеса, променливите цени на енергията и политическата нестабилност са трите основни фактора, влияещи на инвестиционните намерения, се посочва в съобщението. Европа като континент е пионер в новите регулаторни изисквания по отношение на изкуствения интелект, корпоративната устойчивост и защитата на данните – това кара инвеститорите да се притесняват, че тези усложнения могат да попречат на бизнес растежа им. Продължаващата енергийна криза, несигурността в очакването на резултатите от европейските избори, както и неспиращите социални напрежения и политически радикализъм, също тревожат инвеститорите.

Наблюдава се реорганизация на веригите за доставки в полза на Южна и Източна Европа. Някои страни там се възползват от това за връщането на редица производствени дейности в тези райони - броят на проектите, свързани с производствена дейност се увеличава в Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Италия и Турция. В същото време се забелязва свиване на инвестициите в секторите на цифровизацията и бизнес услугите, което е най-видимо в западните страни, сред които Нидерландия и Белгия. Войната между Русия и Украйна продължава да влияе на инвестициите на пазарите, граничещи с една от тези страни, включително Румъния (-13 на сто), Финландия (-32 на сто) и балтийските страни като Латвия (-31 на сто) и Литва (-40 на сто).

Още: В Европа са базирани 4 от 5-те най-предпочитани дестинации от инвеститорите

Преките частни инвестиции в секторите на услугите намаляват. Броят на проектите в софтуерните и ИТ бизнеси, които традиционно са най-големите сектори за инвестиции в Европа, намаляват съответно с 19 на сто и 27 на сто. На другия полюс са инвестициите в туризма с увеличение от 130 на сто през 2023 г. Секторът продължава да се възстановява, тъй като потребителите се връщат към харченето на средства за почивка и пътувания след падането на ограниченията, наложени от пандемията.

Въпреки общата по-мрачна картина, има място за оптимизъм – 72 на сто от анкетираните бизнеси декларират планове за разширяване на операциите си в Европа през следващата година – увеличение от 67 на сто спрямо 2022 г. Инвеститорите са позитивно настроени относно дългосрочните перспективи на Европа, тъй като се очаква икономическата ситуация постепенно да се подобри. Освен това, в контекста на нарастващото геополитическо напрежение, относителната стабилност на големите икономики на Европа е значително предимство.

Изследването е базирано на два източника - Европейския инвестиционен мониторинг на EY (EIM) - собствена база данни на EY, която позволява проследяване на обявените проекти през 2023 година в 44 страни, както и онлайн анкета и полево изследване, проведено през февруари и март 2024 година въз основа на допитването до 500 респонденти.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82277
 • GBP
  1
  2.30831
 • JPY
  100
  1.14262
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички