Ескалацията на напрежението в Близкия изток продължава да определя цената на петрола


Ескалацията на напрежението в Близкия изток продължава да определя цената на петрола
Снимка: iStock

1091

Цените на петрола се повишиха минимално в ранната търговия в четвъртък, след като предходната сесия се повишиха с над 1 долар за барел, докато инвеститорите се подготвят за влошаване на кризата в Близкия изток с потенциално въвличане на Иран – третият по големина производител на петрол в ОПЕК, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 30 цента, или 0,3%, до 90,78 долара за барел, докато фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол се повишиха с 25 цента, или 0,3%, до 86,46 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с над 1% в предходната сесия, след като трима сина на лидер на „Хамас“ бяха убити при израелски въздушен удар в Газа, подхранвайки притесненията, че преговорите за прекратяване на огъня между двете страни може да спрат. По-рано тази седмица Израел и „Хамас“ започнаха нов кръг от преговори в тяхната вече над 6-месечна война в Газа, но тези дискусии не доведоха до споразумение.

„Цените остават чувствителни към геополитическите развития в Близкия изток, като участниците на пазара оценяват рисковете от прекъсване на доставките, ако напрежението продължи по-дълго“, казва Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Снимка: iStock

„Това помага да се компенсират някои настроения за избягване на риска за една нощ, тъй като пазарите прекалибрират очакванията си за лихвените проценти“, добави Йеп, имайки предвид лихвените проценти в САЩ.

По-високите за по-дълго време лихви може да забавят икономическия растеж и да потиснат търсенето на петрол.

Протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ показаха, че длъжностните лица са притеснени, че напредъкът по отношение на инфлацията може да е спрял и ще е необходим по-дълъг период на строга парична политика, за да се укротят цените в най-голямата икономика в света.

Инвеститорите, които по-рано очакваха намаление на лихвените проценти през юни, сега виждат септември като по-вероятен момент за започване на цикъла на разхлабване на паричната политика.

Йеп каза още, че възходящата тенденция при петрола може да се запази, тъй като геополитическата ситуация в Близкия изток остава трудна.

Снимка: iStock

Регионът е под напрежение в очакване на потенциално отмъщение от страна на Иран заради предполагаем израелски въздушен удар срещу посолството на Иран заради предполагаем израелски въздушен удар в посолството на страната в Сирия в началото на месеца. В доклад на Bloomberg в сряда се казва, че САЩ и техните съюзници смятат, че големи ракетни удари или удари с дронове от Иран или негови подставени лица срещу Израел са неизбежни.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза на израелския министър на отбраната Йоав Галант, че САЩ ще застанат до Израел срещу всякакви заплахи от Иран, обяви Държавният департамент на САЩ по-късно в сряда.

„Пазарът става все по-загрижен, че войната между Израел и „Хамас“ може да ескалира в Близкия изток, излагайки на риск доставките на петрол“, казва анализаторът на ANZ Даниел Хайнс.

Търговците на петрол очакват и месечен доклад за пазара на петрол от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), който трябва да бъде публикуван по-късно в четвъртък, и доклад за пазара на петрол на Международната агенция по енергетика, който трябва да бъде публикуван в петък.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Напрежението в Близкия изток и ръстът на запасите в САЩ повлияха на цените на петрола 

Избледнелите надежди за прекратяване на огъня в Близкия изток повлияха на цените на петрола

Отслабването на напрежението в Близкия изток промени курса на цената на петрола 

Цените на петрола се насочват към втори седмичен ръст

Петролът се определя от опасенията за слабото търсене и икономическия растеж в САЩ

Притесненията за ограничените доставки определиха цената на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички