След атаката на Иран: Какво стана с цената на петрола?


След атаката на Иран: Какво стана с цената на петрола?
Снимка: iStock

1404

Цените на петрола се понижигха в раннататърговията в понеделник, тъй като участниците на пазара намалиха рисковите премии след атаката на Иран срещу Израел късно в събота, която според израелското правителство е причинила ограничени щети, предава Reuters.

Фючърсите на Брент поевтинява с 81 цента, или 0,9%, до 89,64 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 87 цента, или 1,02%, до 84,79 долара за барел. Двата сорта са се насочили към седмични понижения с над 1%

Атаката, включваща над 300 ракети и дронове, беше първото директно нападение срещу Израел от друга страна от над три десетилетия, което поражда опасения за по-широк регионален конфликт, засягащ трафика на петрол през Близкия изток.

Но атаката, която Иран нарече отмъщение за въздушен удар срещу посолството му в Дамаск, причини само скромни щети, като ракетите бяха свалени от израелската отбранителна система „Железен купол“.

Снимка: iStock

„Една атака беше до голяма степен оценена в дните преди нея. Също ограничените щети и фактът, че няма загуба на живот означава, че може би отговорът на Израел ще бъде по-премерен“, казва Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за стоки в ING. „Но е ясно, че още има много несигурност и всичко зависи от това как Израел реагира сега“, добавя той.

Тъй като Иран в момента произвежда над 3 млн. барела на ден суров петрол като основен производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), рискът от доставките включва по-стриктни санкции о потенциални атаки на Израел срещу енергийната инфраструктура на Техеран, посочват от ING в бележка до клиенти.

Но ако има значителна загуба на доставки, САЩ биха могли да освободят още суров петрол от стратегическите си петролни резерви, а ОПЕК има над 5 млн. барела на ден свободен производствен капацитет, се казва в съобщението.

„Ако цените се повишат значително на фона на загубите на доставки, човек би си представил, че групата ще се стреми да върне част от този свободен капацитет обратно на пазара. ОПЕК няма да иска да види цените да се покачват твърде високо предвид риска от унищожаване на търсенето“, добавят от ING.

Снимка: iStock

Цените на петрола се повишиха в петък в очакване на ответната атака на Иран, достигайки най-високите си нива от октомври.

Досега конфликтът Израел-Хамас е имал малко осезаемо въздействие върху доставките на петрол.

„Отговорът на Израел ще определи дали ескалацията ще приключи или ще продължи. Конфликтът още може да бъде овладян от Израел, Иран и неговите поддръжници, с евентуално участие на САЩ, само в краен случай го виждаме реалистично да въздейства върху петролните пазари.“

Анализаторите от Citi Research казаха, че продължителното напрежение през второто тримесечие на тази година тласнало цените на петрола до 85-90 долара за барел. Тъй като пазарът беше като цяло балансиран в предлагането и търсенето през първото тримесечие, всяка деескалация може да доведе до рязък спад на цените до горния край на диапазона от 70 долара за барел или долния край на диапазона от 80 долара за барел.

„Това, което не е включено в цената на текущия пазар, според нас е потенциално продължение на директен конфликт между Иран и Израел, което може да доведе до търгуване на цените на петрола до над 100 долара за барел в зависимост от естеството на събитията“, казаха анализаторите в бележка.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ескалацията на напрежението в Близкия изток продължава да определя цената на петрола

Напрежението в Близкия изток и ръстът на запасите в САЩ повлияха на цените на петрола 

Избледнелите надежди за прекратяване на огъня в Близкия изток повлияха на цените на петрола

Отслабването на напрежението в Близкия изток промени курса на цената на петрола 

Цените на петрола се насочват към втори седмичен ръст

Петролът се определя от опасенията за слабото търсене и икономическия растеж в САЩ

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички