"Газпром" подготвя втората отсечка на "Турски поток"

"Газпром" в момента се занимава само с подготвителната работа в плитки води на втората отсечка на газопровода "Турски поток", каза пред ТАСС говорителят на руския холдинг Сергей Куприянов.

"По някаква причина никой не се интересува от втората отсечка. Сега там се провеждат подготвителни работи в плитки води”, посочи той.

По-рано "Ведомости" съобщи, че компанията е започнала полагането на втория участък тръби на "Турски поток". Според изданието, на дъното на Черно море са положени около 20-25 км тръби. Работата се извършва от екип на швейцарската компания „Олсийс”, която спечели търга за подводен монтаж на тръбите.

Полша ще внася американски газ дългосрочно

Полша и САЩ обсъждат сключването на дългосрочен договор за доставка на американски газ, съобщи полският президент...

Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи на 10 юли, че "Газпром" вече е поставил около 50 километра от първата отсечка на газопровода по дъното на Черно море. Той добави още, че в близко бъдеще Русия ще получи документи от турските колеги за изходната точка на газопровода на сушата в Турция, както и за оценката на въздействието на строителството върху околната среда.

На 7 май руската „Газпром“ започна строителството на морския участък на проекта, който ще минава по дъното на Черно море, ще излиза в европейската част от територията на Турция и ще продължава към Гърция. Дължината на морската част е около 910 км, а сухопътната – 180 км.

Катар ще увеличи с 30 % добива на природен газ

На фона на натиска, упражняван от държавите в Персийския залив, във вторник Катар обяви плановете си за увеличаване...

Първата отсечка на газопровода ще доставя газ за турския пазар, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка отсечка е от около 15,75 млрд. куб м газ годишно. Общата сума за строителството на четирите отсечки се оценява на 11,4 млрд. евро.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.