"Пикадили" вече е в процедура по несъстоятелност


"Пикадили" вече е в процедура по несъстоятелност
Снимка:

3620

Търговската верига "Пикадили" е неплатежоспособна и от 17 февруари е в процедура по несъстоятелност, съобщава в днешния си брой "Капитал daily". Това обаче не слага край на дейността на магазините, които от около две години работят със същия бранд през дружеството "Селект трейд".

Междувременно веригата вече разполага с едва 15 магазина (според сайта й) от общо 40 в пика на разрастването й. От известно време е затворил врати и обектът на ул. "Йерусалим" в столичния квартал "Младост", а в края на октомври затвори врати този в мол "Сердика". Въпреки, че веригата оперира през ново дружество, все още има проблем с доставките.

Решението на Софийския градски съд е, че началната дата на неплатежоспособността на "Пикадили" е краят на 2012 г., а компанията вече е свръхзадлъжняла към края на 2015 г. Старата дата означава, че сключени след нея неизгодни сделки могат да бъдат отменени - например неясното прехвърляне на марката "Пикадили" към собственика на дружеството "АП март".

В компанията има назначен временен синдик и вече е свикано общо събрание на кредиторите през април.

Дружеството притежава имот в Елин Пелин от 73 декара, купен в края на 2008 г. срещу почти 7 млн. лв. Имотът служи като обезпечение към Инвестбанк, така че единственият сигурен приход няма да отиде нито към държавата, която има да взима над 18 млн. лв., нито към многото доставчици. На хартия общите активи към средата на миналата година са 25 млн. лв., но няма яснота какво друго влиза в тях. А задълженията са 84 млн. лв.

Около дружеството има и друга промяна - с решение от 1 февруари 2017 г. на собственика на "Пикадили" - "АП март", е преместено седалището на фирмата във Враца. Както вече "Капитал" писа това е любимо място на собственици, които избират местния съд, за да приключат дружеството с процедура по несъстоятелност.

Проверка на вестника установи, че от всички дела за несъстоятелност, образувани през 2016 г., близо половината са за фирми, преместили седалището си във Враца средно около месец преди образуване на делото.

По партидата на "Пикадили" в Софийския градски съд през последните години имаше десетки искания от компании за фалит. Сегашното произнасяне на СГС е по молбата на фирма "Луал", която е с израелски собственици. От "Пикадили" оспорват молбата, но съдът потвърждава наличие на задължения.

Междувременно се разбра, че гръцкият оператор на друга верига - "Карфур" (Carrefour) в България, "КБМ България" е обявен във фалит. Компанията е обявена за неплатежоспособна и влиза в несъстоятелност с решение на Софийския окръжен съд от 23 януари 2017 г. Начална дата на несъстоятелността е 31 октомври 2015 г.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички