3 лесни начина да спестите много пари за една година

3 лесни начина да спестите много пари за една година
Източник: iStock/Guliver

Спестяването на пари не е никак лесно особено за хора с по-скромни доходи. Все пак винаги е добре да имате нещо заделено настрана за извънредни случаи. От Bright Side посочват 3 лесни и интересни начина за увеличаване на спестяванията в рамките на една година. 

1. Спестяване на етапи

Отделяйте дадена сума всяка седмица, като увеличавате размера ѝ. Започнете например с 5 лв. Следващата седмица отделете 10 лв., по-следващата - 15 лв., после 20 лв. и т.н. До края на годината ще имате солидни спестявания. Методът обаче работи само ако сте сериозни и настина имате възможност да заделяте пари редовно. Ако всяка седмица ви се струва твърде често, пробвайте с всеки месец.

Ще живеете по-дълго, ако през събота и неделя си поспивате до късно

Липсата на достатъчно сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Учени са установили, че хората под 65-г...

2. Купувай и спестявай

Този метод ви помага не само да спестявате, а и да следите по-добре разходите си. Идеята е да отделяте процент настрана от всяка покупка, която правите. Да кажем например, че сте си купили блуза за 30 лева. Сметнете 10% от тази сума и я заделете. Правете така с всеки разход. Можете да изберете и друг процент, ако ви се струва по-подходящ за вашите финанси.

Винаги следвайте тези 10 правила за облеклото

По дрехите посрещат, по ума изпращат. Тази българска поговорка не може да бъде по-вярна. Правилно подбраното облекл...

3. Таксувайте лошите си навици

Тук целта е да си налагате глоби за свой лош навик, като така от една страна спестявате, а от друга може да се мотивирате да водите по-здравословен начин на живот. Ако например често закъснявате, се таксувайте с по 2 лева всеки път, когато това се случи. Ако вече три пъти сте пропуснали фитнес - с 20 лева. Измислете си собствен правилник и се старайте да го спазвате.

 

 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.