70% от българите нямат спестени пари


70% от българите нямат спестени пари
Снимка: iStock/Guliver

3324

Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента. Въпреки това, отново близо 60% от българите са щастливи.

54% не очакват стандартът им да се промени в следващата една година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши. Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

70% от населението пък заявява, че няма спестени пари.

Това сочат резултатите от проучване на Изследователски център „Тренд“.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца. Необходимо е да направим уточнението, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност – най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.

98% от българите могат да купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

На декларативно ниво всеки пети българин (20%) твърди, че има спестени пари. 70% от населението обаче няма никакви заделени пари.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда. За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.

Какъв процент от българите смятат себе си за щастливи и още подробности прочетете ТУК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички