Енергийното етикетиране ще пести на домакинствата 400 евро годишно


Енергийното етикетиране ще пести на домакинствата 400 евро годишно
Снимка: Министерство на икономиката

2473

Очаква се предприетите досега мерки от ЕС за енергийно етикетиране и екопроектиране да спестяват на крайните потребители на продукти общо 100 млрд. евро годишно до 2020 г. чрез по-ниски сметки за енергия.

Усреднено това означава, че всяко европейско домакинство ще има годишни икономии от 400—500 евро. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на кръглата маса „Подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност на електродомакинските уреди“, организирано от Асоциацията на производителите на електроуреди в България, съобщиха от Министерството на икономиката.

„Намаляването на потреблението на електрическа енергия е един от основните приоритети на ЕС“, подчерта Александър Манолев. Той акцентира, че намаляването на потреблението на електрическа енергия само с 1 мегаватчас годишно намалява емисиите на въглероден диоксид с 1 тон. „Съгласно оценките, прилагането на директивите за енергийно етикетиране и за екодизайн, спестява по 175 милиона тона нефтен еквивалент първична енергия годишно“, допълни заместник-министърът. Тези политики ще осигурят постигането на почти половината от целта на ЕС за повишаване на енергийната ефективност с 20 % до 2020 г., стана ясно по време на събитието.

„Тези мерки ще имат много важен ефект върху икономиката на ЕС и за намаляване на зависимостта от вноса на енергия“, каза Александър Манолев. По думите му е много важно да се постави фокус върху домакинските електроуреди, защото по данни на Евростат, потреблението на електрическа енергия в бита възлиза на над 25% от общата консумация на енергия в ЕС. Делът на домакинските уреди, включително за готвене и топла вода, е приблизително 75%, според цитираната статистика.

По време на събитието основен акцент бяха измененията, които ще настъпят в сектора с въвеждането новия регламент за енергийно етикетиране, който налага променена скала за енергийната ефективност на домакинските електроуреди. На 1 август 2017 г. влезе в сила новият регламент за енергийно етикетиране (ЕС) 2017/1369, който включва промяна на досегашната скала А+++ -D с еднотипна скала от A-G за домакинските електроуреди, които попадат под регулацията на ЕС. Новият европейски регламент предвижда поетапно въвеждане на новите етикети с преобразуваната скала за различните продуктови групи. По време на дискусията представителите на бранша и на държавните институции се обединиха около тезата, че най-сериозното предизвикателство, което предстои, ще бъде да се разясни на потребителите, че се променя етикетът, но ефективността на уредите не намалява, въпреки че буквеното означение на класа на енергийна ефективност на скалата ще се понижи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички