4-те най-любопитни патента на Facebook, Disney и Google


4-те най-любопитни патента на Facebook, Disney и Google
Снимка: iStock/Guliver

2803

Каквито и недостатъци да има технологичната ера, не можем да не признаем, че предимствата са повече. Едва ли обаче щяхме да се радваме на толкова много иновации, ако изобретателите не се чувстваха сигурни, че изобретенията им са защитени от кражба и на практика могат да печелят от тях. Същото важи за някои от най-големите компании, които в последните години регистрираха доста любопитни патенти. С четири от тях ни запознава The Next Web.

1. Facebook ще открива измамници

Facebook възнамерява да подобрi системата си за откриване на лъжливи акаунти. Компанията вече притежава патент за технология, която ще сравнява информацията, свързана с профила на един човек (Internet Protocol, адрес и гео данни) и с искането на този потребител да се свърже с други потребителски профили. След това, на базата на това сравнение, Facebook ще генерира вероятността за наличието на измама. Така ще може да предупреди за опасни лъжливи акаунти, да ги ограничи, блокира или изтрие.

2. 3D печат на Disney

Disney вече притежава патент за система за по-високо качество на 3D печатни копия от сканиран обект. Потребителят сканира обект с 3D скенер, който генерира 3D дигитален модел. След това 3D принтер отпечатва този обект въз основа на цифровия модел.

3D цифровите модели, генерирани от сегашните скенер за 3D конфигурации, обикновено работят при ниска резолюция и резултатът не е удовлетворителен. Много е трудно и скъпо да се получи високо качествено 3D отпечатано копие на сканиран обект.

Патентованата система на Disney сравнява 3D модел генериран от скенер с база данни на 3D цифрови модели на множество обекти. Въз основа на разпознаване на обектите и съвпадения, висококачествените цифрови модели се изтеглят от базата данни и се използват за 3D печата на обекта.

3. Интелигентни контактни лещи

Google има патент за батерия, която може да бъде поставена в техните интелигентни контактни лещи. Електродите и електролита са наслоени един върху друг тънки слоеве, а отгоре се нанася полимерен материал, който действа като бариера и не позволява навлизането на влага.

4. Нов формат за клавиатура

Друг патент на Google разкрива плановете на компанията да наложи нов формат за клавиатура, който е специално пригоден за писане с два палеца – доста популярен механизъм за въвеждане на текст на сензорен екран. Новата подредба представлява стандартна QWERTY клавиатура, чиито бутони са разделени в две групи – съответно за използване от левия и от десния палец.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички