6 неща, които правят наистина добрите шефове

6 неща, които правят наистина добрите шефове
Източник: iStock/Guliver

В края на деня всичко пада върху раменете на шефа. Той е този, който трябва да проведе последното телефонно обаждане и да се увери, че и на следващия ден всичко ще е наред. Ако имате наистина отдаден началник, който притежава някое от посочените по-долу качества, кажете му, че го цените. Той заслужава да го знае, смятат от Listverese. За да разпознаете истински добрите шефове, вижте дали правят някое от следните неща:

Питат дали всичко е наред. Случвало ли ви се е да имате наистина ужасен ден и шефът се идва при вас и ви пита дали всичко е наред? Ако отговорът е „да“, имайте предвид, че той/тя сигурно си има и по-важна работа, но отделя време за вас. Да, вие сте един от многото служители, но точно в този момент началникът ви се обръща към вас чисто човешки и това е отношение, което не бива да приемате за даденост.

Насърчават занимания, които не са обвързани с работата ви. Добрите началници знаят, че животът ви не се изчерпва с дейността ви в офиса. Всеки си има страсти и хобита, които истински добрите лидери насърчават точно толкова, колкото и служебните задължения.

Празнуват малките победи по начина, по който и големите. Някои мениджъри се интересуват само и единствено от постигането на големите крайни цели и омаловажават всички малки победи, които реално са довели до тези добри резултати. Добрите шефове обаче осъзнават, че една малък успех за тях може да е голяма стъпка напред за някой друг и затова отдават дължимото на своите служители и при най-малкия прогрес.

Отделят време за учене. Умните лидери знаят колко е важно всеки да се чувства уверен в способностите си, за да може да си върши работата по най-добрия възможен начин. Ето защо те са склонни да забавят темпото, за да може служителите да научат това, което е необходимо, така че накрая целият екип да жъне успехи заедно.

Те са най-добрият пример за това как да се правят нещата. Някои шефове говорят повече, отколкото действат. Това не е никак мотивиращо за екипа. Но ако вашият мениджър е превърнал в своя ежедневна рутина всичко, което изисква от вас като служители, то той наистина е добър лидер и чудесен пример за подражание.

Стремят се да помогнат на другите да дадат най-доброто от себе си. Главната цел на наистина великите лидери е да направят хората около себе си по-добри. Те инвестират в своите служители и колеги и се опитват да им предоставят всички възможности за усъвършенстване. Добрите шефове не потъпкват хората си, а им помагат да се издигат все по-нагоре.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.