6 велики изобретения, които не са донесли печалба на създателите си


6 велики изобретения, които не са донесли печалба на създателите си
Снимка: Thinkstock

8391

Когато някой създаде нещо ново, бърза да го патентова, за да може да извлече най-много дивиденти от откритието си. Някои изобретатели обаче нямат този късмет, защото или те самите подценяват откритията си, или въпреки че ги патентоват, те не им донасят желаната слава и финансова облага. Вижте 6 такива изобретения, подбрани от Listverse, които добиват голяма популярност, но с нищо не се отплащат на своите създатели.

1. Кибритът. Сигурно си мислите, че хората си палят огън с помощта на кибрит от хиляди години, но истината е, че той се появява едва през 1827 г. Негов създател е химикът Джон Уокър, който сам продавал изобретението си в родния си град Стоктън (САЩ). Той наричал горящите клечки „фрикционни светлини“, докато всички останали им казвали „луциферки“. Уокър не се гордеел особено със своето откритие и така и не го патентовал. В последствие напуснал бизнеса с продажбата на кибрити и го оставил в ръцете на своя партньор Исак Холдън – човекът, който популяризирал творението на Уокър в цял свят и се възползвал от последвалата слава.

2. Магнитната кредитна карта. Преди да се появят съвременните начините за плащане с кредитна карта, продавачите трябвало да правят справка за номера на разплащателната карта на клиента в огромни списъци. Рон Клейн осъзнал, че може да премахне това неудобство посредством магнитна лента, която била прилагана в звукозаписната индустрия. Той създал метод за кодиране на проста информация (каквато е номерът на разплащателната карта) и качването ѝ на тази магнитна лента и поставил лентата на гърба на носителя (самата карта). Той патентовал откритието си, но това не му донесло никаква печалба. Клейн продължил да бъде обикновен човек и да разработва други полезни за ежедневието джаджи.

3. АК-47. Най-разпространеното оръжие в света – автоматичната пушка АК-47, е създадена от човек, който не искал нищо повече от това да служи на страната си достойно. Михаил Калашников създал АК-47 през 1947 г., когато работел като дизайнер на оръжия в бившия Съветски съюз. Но във времето и условията на създаване на калашника, патентът е бил немислим. Неговият изобретател не получава нито признание, нито финансова облага. Интересен факт е, че през 2013 година, на смъртния си одър, Михаил Калашников пише писмо, в което се разкайва за творението си и иска прошка от Руската православна църква, осъзнавайки, че е отговорен за смъртта на милиони хора по света.

4. Чипсът. Докато работел като готвач в „Къщата на лунното езеро“ (Moon’s Lake House) през далечната 1853 г. Джордж Кръм сервирал на клиент пържени картофки, които той върнал с оплакването, че били прекалено дебели и меки. В желанието си да угоди на клиента, Кръм нарязал картофите на толкова тънки резенчета, че те се появили във формата на чипса, който познаваме днес, а не в обичайната продълговата форма на американските пържени картофи. Кръм нарекъл новите картофки „Сарагоса чипс“, но така и не ги патентовал. Популярността и финансовите облаги от тази толкова популярна днес храна отишли при големите корпорации, които в последствие си присвоили откритието му.

5. Компютърната мишка. Първата демонстрация на мишка за компютър била направена през 1968 г. от нейния изобретател Дъглас Енгелбарт. Освен мишката той показал и други технологични нововъведения, които днес са ни познати като хипрелинк, прозорец, споделен екран и видео-конферентна връзка. Въпреки че тогава Енгелбарт вече притежавал близо 20 други патента, той няма такъв за мишката по простата причина, че изобретателят се интересувал от приложението на самия компютър и развитието му като средство в помощ на хората, а не това на помощните към него устройство (каквото била мишката). Компанията, за която той работи, SRI International решава да патентова творението на своя служител и малко след това го продава на Apple за близо 40 хил. долара, нито цент от които не влиза в джоба на Енгелбарт.

6. Тетрисът. Това е една от най-популярните видео игри, създавани някога. Близо 70 млн. копия на играта са продадени в света, а приходите, които тя носи на своите собственици, са няколко милиарда долара. За съжаление нейният създател Алексей Пажитнов работел в бившия Съветски съюз, където не се признавало правото на изключителна собственост върху нещо – всяко ново изобретение ставало държавна собственост. Играта му била пусната на пазара на Запад от Nintendo, заедно с тяхното популярно устройство за джобни игри Game Boy - създателят не получил никакви дивиденти от това. Съветското правителство обещало да разгледа молбата за компенсация на Пажитнов след период от 10 години, но разпадането на Съветския съюз попречило това да се случи и направило желанието на изобретателя да си възвърне правата непостижимо - до 2004 г., когато обаче славата на Тетрис била отдавна отминала и това коствало на Алексей милиони долари загуба.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички