7 плодове, които свалят високо кръвно налягане


7 плодове, които свалят високо кръвно налягане
Снимка: iStock

34701

Напоследък хората са много по-отговорни към собственото си здраве и опитват да се откажат от лошите навици, така че да живеят по-пълноценен и здравословен живот. 10 храни, които можете да ядете колкото си искате, без да напълнеете

Въпреки това, заседналият начин на живот се превръща в сериозен проблем, който предизвиква не малко от болестите. Счита се, че хипертонията е едно от заболяванията, които са вследствие на липсата на движение и активности.

Макар и често разпространено заболяване, е важно да му обърнем внимание навреме, защото може да се окаже смъртоносно. Вероятно заради това хората често го наричат "тихия убиец".

Представяме ви 7 предложения за плодове, които не просто ще ви предпазят от хипертонията, но и ще усетите значителен прием на енергия – нещо, от което всеки се нуждае.

Ето кои са те:

1. Портокали

Задължително включете плода в менюто си. Съществуват няколко начина за консумация. Цитрусът е чудесен за старт на деня. Изпийте чаша фреш и се насладете на калия, който е в огромни количества.

2. Банани

Почти не съществува човек, който да не харесва вкуса на този плод. Бананите са перфектни за похапване по всяко едно време. Те ни дават и много енергия. Това е и една от причините спортистите да ги консумират ежедневно. Друго, което вероятно не знаете за плода, е че той успява да регулира нивата на адреналин и същевременно с това да се грижи за доброто настроение. Зелените, зрелите и презрелите банани носят различни ползи за здравето

3. Домати

Повечето ще се изненадат, че доматът е част от този списък. Истината е, че червените ни любимци спадат към плодовете. Освен, че са предпочитани при приготвяне на салати заради вкуса си, те са също толкова полезни. Богати са на ликопен и имат мощни антиоксидантни качества.

4. Авокадо

Изключително богати са на калий, дори повече от бананите, които всеки цени. С този плод ще се чувствате много по-пълноценни. Авокадото позволява да го похапвате като съставка в салата, гуакамоле или куп другия предястия. Задължително да бъде в суров вид.

5. Нар

Може би сте чували, че наровете се препоръчват на хора, страдащи от анемия. Това е така, тъй като са богати на желязо. Те са ценни и заради съдържанието на калий. Похапвайте ги редовно и ще се чувствате по-здрави и щастливи. Нарът - полезен за кръвното, кожата и имунитета

6. Киви

С този плод ще нормализирате кръвното си налягане за нула време. Счита се за супер храна, която всеки да включи в менюто си. Съдържа огромни количества калий.

7. Гуава

Този плод не е чак толкова разпространен у нас, но бихте могли да го откриете в големите магазини. Изключително ценен е, защото е богат на калий. Препоръчително е да го приемате под формата на сок!

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички