90 лекари недостигат в столичната Спешна помощ


90 лекари недостигат в столичната Спешна помощ
Снимка: БГНЕС

2893

Има недостиг на лекари в столичната Спешна помощ. Нужни са още 90 души, за да бъде запълнена необходимата бройка. Всички места за сестри и шофьори са заети. Това каза директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев пред БНТ.

Той уточни, че има достатъчно линейки, но автопаркът вече е остарял. 

Според него тенденцията за липсващи лекари може да се промени, тъй като заплатите в сектора са започнали да се увеличават и в момента били на едно добро ниво. По думите му показателно било, че до 2016 г. е имало повече напуснали Спешната помощ, отколкото постъпили на работа. Тези данни обаче се променили през миналата година, а през тази вече има назначени нови 7 лекари, както и 7 парамедици.

Гелев каза още, че случаят с 8-годишното момиченце, което падна от лифт в Боровец, показвал, че е крайно време в курорта да бъде направен филиал на Спешна помощ. Той добави, че предварително трябва да се обсъди дали спешните медици да имат своя база с отделна къщичка, която да е в района на пистите или да се използва тази на Българския червен кръст.

"Когато стана инцидентът с детето имаше и катастрофа на пътя София-Самоков. В Самоков има два екипа на Спешна помощ, които мисля, че са достатъчни, и те са тръгнали към транспортното произшествие. Наложи се един екип от София да тръгне, за да помогне на детето. В последните години Боровец става все по-голям курорт и трябва да има филиал на Спешна помощ", заяви Гелев.

От "Пирогов" обявиха, че падналото дете е в стабилно състояние. Вчера то е било оперирано по спешност, а през нощта не е имало никакви оплаквания. "Детето е в добро общо състояние, оперираният крайник не е оточен и е с добра циркулация", уточниха от болницата.

Георги Гелев обяви, че при случая с починалата 11-годишна ученичка от столичното 52-о училище има огромно забавяне при подаването на сигнала от страна на директора и учителката. По думите му линейката е успяла да откара момичето до "Пирогов" за 27 минути от подаването на сигнала. Така той отрече твърденията на директора на училището, че екипът на Спешна помощ е закъснял с над половин час.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички