Дълговете на болниците в края на 2016 г. са били 509 млн. лева


Дълговете на болниците в края на 2016 г. са били 509 млн. лева
Снимка: БГНЕС

2642

В края на 2016 г. заварихме 509 млн. лв. дългове на лечебните заведения. Това заяви на пресконференция служебният заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев, предаде БГНЕС.

Семерджиев подчерта, че за първи път в България дълговете на болниците са надминали половин милиард лв., като от тях 417 млн. лв. са на държавните болници. „Искам оздравителни планове и искам да знам защо се получават такива феномени. Нараства финансирането от НЗОК и в същото време нарастват и дълговете на болници, което е абсолютно нелогично и по никакъв начин не кореспондира с доброто управление”, посочи Илко Семерджиев.

„Относно това какво се случва с пръстовите отпечатъци, ние направихме две неща – оставихме съдебната система на 16 март да реши какво ще прави с пръстовите отпечатъци в болничната помощ. Ние като изпълнителна власт изказваме своя респект към съдебната система и очакваме 5-членния състав на ВАС да вземе своето решение. Ние ще го изпълним”, посочи вицепремиерът.

Той коментира, че по отношение на извънболничната помощ, пръстови отпечатъци-няма да има. „Ако ме питате за личното ми мнение, още веднъж казвам, че ако имахме възможността да действаме малко повече време или при законодателна инициатива, такъв зловещ експеримент с българския народ, никога не бихме допуснали”, категоричен бе Семерджиев.

Той обясни още, че вече има нов Национален рамков договор със значително подобрени параметри, както в структурно отношение на бюджета, така и по отношение на отпадане на твърдото лимитиране, преминаване към тримесечни прогнозни бюджети с буфер за преразход в размер на 3% и с нещо съвсем ново – механизъм за саморегулация там, където имаме преразход на средства по клинични пътеки“, каза още Илко Семерджиев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички