АЕЦ "Козлодуй" търси служители, дава пълна стипендия на студенти


АЕЦ "Козлодуй" търси служители, дава пълна стипендия на студенти
Снимка: Българска академия на науките

15977

АЕЦ "Козлодуй" е в режим на постоянно търсене на специалисти. "От юни 2019 г. на сайта на дружеството е обявен постоянен прием на документи за работа по 31 приоритетни специалности от висшето образование", обяви по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Работи се за кадрово обезпечаване на АЕЦ "Козлодуй", обяви Петкова, цитирана от Агенция "Фокус".

От 2017 г. АЕЦ "Козлодуй" предоставя стипендии на студенти от специалността "Ядрена енергетика" и "Ядрена техника и ядрена енергетика", които след завършване се ангажират да работят в централата.

Сключени са договори с 16 стипендианти, на които централата заплаща таксите за обучение и стипендия в размер 1000 лева на семестър при постигане на изисквания за успех. От 2019 г. е обявена и стипендия за първокурсници, записали определени специалности, като до настоящия момент са сключени договори с трима първокурсници.

От 16 години дружеството има развита стажантска програма - платени и неплатени стажове, от 2019 г. платените летни стажове се провеждат само за определените за приоритетни технически специалности, каза министър Петкова.

В областта на средното професионално образование стартира процедура за дуално обучение по специалностите ядрена енергетика и топлотехника в професионалната гимназия в Козлодуй, каза още Петкова. Предвижда се предоставяне на стипендии на ученици в професионалните гимназии по ядрена енергетика в Козлодуй и Белене.

С помощта на Регионалното управление по образование в Плевен и във Враца се организират срещи с ученици от гимназии с цел ранно кариерно ориентиране. С МОН се обсъжда обучението по ядрена енергетика и физика да се включи в разширената подготовка на учениците от професионалните гимназии. АЕЦ "Козлодуй" предлага да осигури и възможност за провеждане на учебни часове в централата с цел засилване на интереса на учениците, каза още министърът на енергетиката.

Анализите показват, че в рамките на всяка една година около 10-15 студенти завършват специалност "Ядрена енергетика". Почти всички работят в АЕЦ "Козлодуй", но това е далеч от амбициите ни и нашата визия за дългосрочното развитие на ядрената енергетика, допълни Теменужка Петкова.

Според министъра ние сме държавата, която разполага с най-добрите експерти в областта на ядрената енергетика. Затова и нашите експерти участват в мисиите на организацията, която извършва проверки на други атомни електроцентрали.

Депутатът Красен Кръстев посочи, че в следващите 5 години предстои пенсионирането на над 780 специалисти от АЕЦ, което представлява 22 на сто от персонала на централата. Това в по-голямата си част са работници заети пряко в експлоатацията и ремонта на 5-и и 6-и енергоблокове, заемащи ръководни позиции и притежаващи огромен ръководен, административен и експлоатационен опит, каза народният представител.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички