Баневи не искат да се връщат в България, заяви френският им адвокат

Баневи не искат да се връщат в България, заяви френският им адвокат
Източник: БГНЕС

Николай и Евгения Баневи засега не искат да се връщат в България. Това съобщи техният френския адвокат Венсан Пенар.

Двамата бяха задържани в Ница на 26 октомври заради подозрения в данъчни престъпления и присвояване. В къщата на Баневи в столичния квартал „Бояна“ разследващи намериха оригинали на документи, които прокуратурата ще проверява, както и огромно количество злато и скъпоценни камъни. Разследването започна от дружеството „Полимери”, приватизирано от Банев през 1998 г.

Пенар обясни, че за последно ги е видял онзи ден в затвора. "Добре са, като се има предвид, че са за първи път в затвора, но са оптимисти и децата им липсват. Неприятно е, че от две седмици са с едни и същи дрехи", коментира защитникът им пред bTV.

Венсан Пенар поясни, че има два основни аргумента пред съда против връщането на Баневи. Първо адвокатът ще поиска всички документи, за да провери дали има причини българските власти да поискат Баневи да се върнат.

Защитникът на семейството разказа за ареста им на летището в Ница. "Когато ги задържат на летището, идва техен познат да вземе децата им. Имало е много полицаи на ареста, била е подготвена акция. Няма насилие, агресия, но Баневи са задържани пред много хора. Нямало е журналисти. Сложили са им белезници, такава е френската процедура", обясни адвокатът.

Венсан Пенар уточни също, че не е познавал семейство Баневи преди да поеме случая им.

Веднага след ареста на семейството в отворено писмо, подписано от пресцентъра на Евгения и Николай Баневи, бе съобщено, че адвокатите им ще внесат възражения по обвиненията на специализираната прокуратура. В писмото се посочваше още, че семейството няма имение в Ница, а е наета къща с цел децата им да учат във Франция. Освен това, те възнамерявали да се прибират в България, като самолетните им билети били за деня на ареста.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.