Банев: Нямам лично мои офшорки


Банев: Нямам лично мои офшорки
Снимка:

3989

Няколко десетки фирми имам в офршорни зони, никога не съм го крил, но те не са на Николай Банев - те се създават с конкретна цел, имаш конкретен бизнес с конкретни партньори. Това обясни бизнесменът Николай Банев, който е един от българите в центъра на световния скандал Panama Papers ("Панамските документи").

Нямам 100%-во мои фирми. Всички фирми са създадени за бизнес. Тези фирми са инвестирали в икономиката ни няколко десетки милиона. Това може да се докаже от БНБ и не зная защо БНБ не заеме позиция, коментира Банев пред bTV.

Репресията срещу бизнеса започнаха в края на Тройната коалиция, категоричен е Банев. Той беше шеф на приватизационния фонд "АКБ Форес", който се появи в края на 90-те години на XX век. Преди десетина години фондът прояви интерес към енергийния сектор, но според Банев Тройната коалиция провалила инициативата му. Това дружество имаше договор за 20 млн. лева. Изградихме когенерации в Казанлък и Костенец и когато трябва да започнем да получаваме пари за намаляване на вредните емисии, влязоха синдици. Претенциите бяха на НЕК, които дължат на "Полимери" 400 млн. лева, обясни Банев.

Когато държавата има да ти връща пари и унищожава предприятие, ти трябва да намериш инструменти да се ограничиш този процес, оправда се Банев. Процедурата по несъстоятелност не е унищожение, тя е процедура по изцеляване по своето същество, смята той. Синдиците унищожиха голяма част от предприятията – влизат, унищожават, оставят хората на улицата, твърди Банев. По думите му схемата е проста - ревизорните актове се оборват с години пред съда, а през това време бизнесът умира.

Какво още каза бизнесменът прочетете в Actualno.com.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички