Биткойнът се изстреля и над 11 000 долара, но за кратко

Биткойнът се изстреля и над 11 000 долара, но за кратко
Източник: iStock/Guliver

Курсът на криптовалутата биткойн излетя над 11 000 долара, след като стойността ѝ се повиши десет пъти за по-малко от една година, предизвиквайки интереса на инвеститорите, но и засилвайки на риска да се получи ефект на балона.

Биткойнът, който се търгува на специализирани платформи в интернет, премина границата от 10 000 долара в началото на търговията в Азия, според събраните данни на агенция Bloomberg. След това курсът му се повиши до 11 434 долара, преди да падне рязко до 9 634 долара в края на деня (29 ноември), сривайки се с 15% само за няколко часа.

В средата на октомври криптовалутата се разменяше все още срещу 5 000 долара, което е по-малко от половината от достигнатите пикове при вчерашната търговия. Това покачване на цената й е още по-зрелищно в светлината на курса от 1 000 долара, с който започна годината. Тя бе силно стимулирана през последния месец, след като Чикагската борса /CME (Chicago Mercantile Exchange) Group/ обяви в края на октомври предстоящо пускане на фючърсни сделки върху биткойни.

Общата капитализация на криптовалутата възлиза на около 180 млрд. долара според данни на сайта coinmarketcap.com, който следи борсовата капитализация на криптовалутите.

Когато беше пуснат през 2009 г. биткойнът струваше едва центове.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.