Бивш министър: Документът за ТЕЛК е златен ключ, отварящ много врати


Бивш министър: Документът за ТЕЛК е златен ключ, отварящ много врати
Снимка: БГНЕС

2414

Получаването на това сакрално документче е златно ключе, защото отключва вратата на НОИ за инвалидна пенсия, както и за много услуги на общинско ниво. Това каза бившият социален министър Иван Нейков във връзка със скандалните разкрития, че лекари са взели 1,7 млн. лв. за изготвянето на фалшиви удостоверения за ТЕЛК.

Бившият министър уточни, че когато човек наистина е болен,  заслужава да получи тази помощ.

Нейков обърна внимание на това, че схемата за получаването на ТЕЛК е много дълъг процес, върху който няма поглед и именно това е притеснителното.

Той припомни, че преди четири години проблемът отново е бил на дневен ред: "Не говорим за нещо, което е станало сега, а проблем, който съществува от много години." По думите му трябва да има промяна на контрола и инструментариума, с които се стига за решение за ТЕЛК.

"Технологиите са толкова напред, че няма никаква пречка да има електронни здравни досиета. Има и модел на Световната здравна организация (СЗО) и се ползва в ЕС. Всичко е пред нас, просто трябва политическа воля. Дано този път скандалът е такъв, че да се появи и политическа воля", допълни още Иван Нейков.

Припомняме, че при спецоперацията, която се осъществи от ГДБОП във Варна на 17 и 18 февруари, са задържани 45 души. На шестима от тях вече са повдигнати обвинения. Петима от тях са лекари от варненски болници, включително председател на ТЕЛК. Шестият обвиняем е брат на единия от лекарите. Двамата братя са сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство. Според информация на МВР те са изпълнявали ролята на посредници, които намирали напълно здрави хора и им предлагали пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2500 лева. Тези, които се включвали в схемата, получавали специална парола и посещавали лекарите от престъпната група, за да уточнят диагнозата.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички