Новите пенсионери през 2023 г. са 100 000


Новите пенсионери през 2023 г. са 100 000
Снимка: iStock

3406

Новите пенсионери през 2023 г. са над 100 000. Това се съобщава в първия брой на Информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за т.г., който вече е достъпен на интернет страницата на институцията.

В него експертите на НОИ предлагат анализ на отпуснатите през м.г. пенсии с основни изводи: повече са личните пенсии за осигурителен стаж и възраст с непълен стаж и за инвалидност поради общо заболяване, намаляват отпуснатите наследствени пенсии. 

Още: Швейцарците си гласуваха допълнителна пенсия на референдум

В бюлетина има детайлни насоки за работа с наскоро внедрения Единен портал за електронни услуги на НОИ. Потребителите имат възможност се запознаят с основните функционалности на портала: заявяване на електронни услуги, свързани с пенсионното производство, с паричните обезщетения, помощи и гарантирани вземания; достъп до електронно осигурително досие, включващо електронно осигурително досие за пенсия, електронно социалноосигурително досие за осигурени и самоосигуряващи се лица и електронно социалноосигурително досие за осигурители; подаване на данни чрез достъп до програмни продукти на НОИ.

През 2023 г. в НОИ са декларирани 2972 трудови инциденти, като експерти по осигуряването предлагат сравнителен анализ с оперативните данни от предходната година, както и по икономически сектори. Какви са регламентите за отпускане на парични обезщетения за безработица след работа в чужбина - на обществения интерес към тази нашумяла тема отговаря публикация, подробно описваща правилата и изключенията от тях.

Палитрата от материали в този брой завършва информация за международна конференция по информационни и комуникационни технологии в социалното осигуряване, организирана от Международната асоциация за социално осигуряване. Акцентите в работата й са свръхактуални теми като киберсигурност на социалните системи, цифрова устойчивост на социалните институции, изкуственият интелект като социално-технологично предизвикателство.

Още: Приходите на ДОО през 2023 г. са повече от планираните

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички