Борисов иска нови мостове и газови магистрали на Балканите

Борисов иска нови мостове и газови магистрали на Балканите
Източник: БГНЕС

България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали и тук имаме пълно разбиране с румънския премиер Виорика Дънчила. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Букурещ след среща на четири с румънския министър-председател Виорика Дънчила, предаде „Фокус“.

Министър-председателят коментира, една от сферите, за които са водени разговори по време на срещата. По думите му във време на бедствия, аварии, земетресения, пожари, наводнения, двете страни трябва да могат автоматично двете министерства да задействат своите сили и средства.

„Насърчаването на малките и средни предприятия е изключително важно за бизнеса от двете страни на река Дунав, а и не само. Що се касае до транспортните коридори - имаме вече доста повече конкретика в създаването на смесените дружества и с България - Гърция и съответно с Румъния“, каза Борисов.

По думите му по европейски проект Румъния може да драгира река Дунав, за да могат да се возят по-тежки товари и да има повече туристи по нея.

„По Русе-Гюргево може да ползваме, ако започнем мост, с европейски пари, защото това е европейски коридор, а на Свищов и Никопол от българска страна с публично-частно партньорство“, посочи Борисов.

Според нето това е изключително важно за енергийната система. „Така че на Никопол – Турну Магуреле може да се направи и централа, и път. Там да положим усилия и няколко дена транспортните министри работиха именно по това да се направи с публично-частно партньорство“, обясни премиерът.

По думите му мостът на Русе трябва да се ремонтира основно. „И двете страни ще положат усилия. Що се касае до енергийните проекти малко по-късно и с гръцкия колега, и с Виорика ще разговаряме.

Надявам се, че юни ще направим първа копка на интерконектора Гърция – България. Активно работим по газовия хъб „Балкан“. С Румъния имаме интерконектор, но той трябва да бъде уголемен“, допълни министър-председателят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.