Борисов нареди "Царските конюшни" да получат статут на културна ценност

Борисов нареди
Източник: БГНЕС

Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на „Царските конюшни“ да получи статут на културна ценност, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Във връзка с пожара в имота, на премиера докладваха министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Министър-председателят Борисов подчерта, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара.

Припомняме, че администрацията на столичния район "Оборище" все още не е наясно кой е собственикът на сградите от комплекса "Царски конюшни", чийто покрив изгоря през нощта в събота срещу неделя. В понеделник сутрин в няколко телевизионни интервюта министърът на културата Боил Банов заяви, че статутът на сградите се бави заради дела за собственост. Банов беше категоричен, че дори сградите да бъдат унищожени, на мястото им няма как да се разреши издигането на нови. Той съобщи още, че по-голямата част от изгорелите сгради са на МВР. Банов каза още, че МК ще даде предварителен статут на паметник на културата, въпреки че той може да бъде оборен в съда.

За апетитния имот се водят спорове от години. Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

При пожара няма пострадали хора, но щетите са големи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.