България е трета в ЕС по ръст на отделяните вредни въглеродни емисии

България е трета в ЕС по ръст на отделяните вредни въглеродни емисии

България се нареди на трето място в ЕС по увеличение на отделяните вредни въглеродни емисии през 2017 г. Единствено Малта и Естония са преди страната ни по показателя, сочат данни на Евростат.

В целия ЕС емисиите от изгарянето на изкопаеми горива са се повишили с 1,8% през предходната година спрямо 2016. В Малта ръстът е най-голям - 12 процента, в Естония е 11,3 на сто, а в България - 8,3%. Следват Испания и Португалия със съответно 7,4 и 7,3 на сто.

Най-голямо понижение на отделяните въглеродни емисии пък регистрира Финландия (спад с 5,9% на годишна база). Следва я Дания (5,8 процента), а после се нареждат Великобритания (3,2%), Ирландия (с 2,9%), Белгия (с 2,4%).

Все пак трябва да отбележим, че макар България да е на челните места, вредните емисии на въглероден диоксид, отделяни при енергийното производство у нас, представляват едва 1,5% от общия размер на CO2 за целия Европейския съюз. По-малък дял в рамките на ЕС е отчетен в едва 13 други страни-членки на съюза.

Емисиите на въглероден диоксид са основен фактор за глобалното затопляне и формират около 80% от всички емисии на парникови газове в рамките на ЕС. Те са повлияни от фактори като климатичните условия, икономическия растеж, размера на населението, транспортните и промишлени дейности. Влияние върху емисиите в отделните страни оказват и вносът и износът на енергийни продукти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.