ЕК иска поскъпване на въглеродните квоти


ЕК иска поскъпване на въглеродните квоти
Снимка:

4692

Европейската комисия предложи в понеделник да замрази 900 милиона тона от квотите за CO2, продавани в ЕС през периода 2013-2015 г., с цел повишаване на цената им. В момента тя е твърде ниска, за да финансира инвестиции във възобновяема енергия, предаде БГНЕС.

Предложението е публикувано на интернет страницата на европейската комисия и ще бъде предложено на страните от ЕС чрез съответния механизъм, каза еврокомисарката по въпросите на изменението на климата Кони Хедегор.

Комисията ще представи доклад в сряда за функционирането на европейския пазар на въглеродни емисии за приемане от Европейската комисия.

Около 8,5 милиарда тона CO2 ще бъдат продадени на търг по време на периода 2013 - 2020 г. Хедегор представи три варианта за замразяване - малък от 400 милиона тона, среден - 900 милиона тона и голяма интервенция от 1,4 милиарда тона.

Тя избра средната опция, като разочарова очакванията на този сегмент на пазара, които очакваха 1,4 милиарда тона. Европейският парламент призова за тази последна възможност, при която цената на един тон CO2, който в момента е 7 евро, да достигне 14 или 15 евро, според изчисленията.

Комисарката е предпазлива по тази много деликатна тема, защото повдига сериозни опасения дори в рамките на екипа, ръководен от Жозе Мануел Барозу.

Кони Хедегор иска да гарантира, че замразяването ще стане възможно, но европейското законодателство е неясно. В него се посочва, че "комисията гарантира правилното функциониране на пазара на CO2", но "не казва дали може да бъде променен броят на съществуващите квоти", казват от нейния екип.

Комисарите са разделени по този въпрос. Либералите, по принцип, казват "не" на интервенциите на пазара. Към тях се присъединяват и тези, които са чувствителни към аргументите на компаниите в промишлеността. Други считат, че пазарът на C02 е специално творение на ЕС и са за разрешаване на този вид намеса.

Европейският съюз реши през 2003 г. да се създаде система за търговия с CO2 емисии /ETS/, за да се бори срещу глобалното затопляне.

Всяка година държавите-членки отделят за своите предприятия CO2 сертификати на равностойността на 2 милиарда тона. Почти половината от емисиите на CO2 в ЕС са в секторите на стоманодобива, химическата промишленост и производството на енергия.

11 хиляди фирми от 27-те държави-членки на ЕС и три асоциирани държави купуват сертификати чрез схемата за търговия с емисии. Други се предоставят безплатно и те могат да бъдат предложени за продажба, ако не са използвани.

Но при кризата има намалена активност на производството и цената на тон CO2 на този пазар спадна до 7 евро. Тя трябва да е между 24 и 30 евро, за да се генерират приходи, достатъчни за финансиране на необходимите инвестиции в развитието на енергията от възобновяеми източници.

Редактор: Десислава Ушатова

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички