България има остра нужда от кадри с техническо образование

България има остра нужда от кадри с техническо образование
Източник: Thinkstock/Guliver

Необходима е държавна политика за подкрепа на професионалното образование в България. Има изключителен глад за кадри със средно техническо образование, заяви членът на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Бойко Недялков пред "Дарик".

"Трябва да се увеличи приема в техническите специалности, но анкета преди време сред кюстендилските гимназисти показа, че тези специалности не са желани. Те искат усилия, като учене. Възприемат се като непрестижни, а е тъкмо обратното. IT сектора участва навсякъде в управлението на техниката, в проектирането, софтуер - ок, но без хардуер не става", коментира инж. Недялков.

Бойко Недялков критикува и държавната политика за висшето техническо образование. 

"Имаме безкрайно много ВУЗ-ове в страната, но техническите университети не разполагат с актуално оборудване, машини, като един лазер за рязане на елементи от нашите във фирмата, за да подготвят студентите. Няма достатъчно, технически грамотни преподаватели. Трябва държавна политика за подготовка на кадри, за даване на стипендии", коментира Недялков. Той допълни, че е необходима цялостна концепция за техническото образование в България.

"Икономика без производство няма. Производителността на труда ни е много по-ниска от европейски държави в Западна Европа. Намалява компетентността на всички служители и се конкурираме по глупост", заключи той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.