ГИТ се самосезира и извърши проверки в големи търговски обекти


ГИТ се самосезира и извърши проверки в големи търговски обекти

3152

Контролните органи на Главна инспекция по труда (ГИТ) провериха 384 обекта на големи търговски вериги в цялата страна. Извънредната инспекционна кампания беше организирана, след като Агенцията се самосезира по публикации в медиите за нарушения на трудовото законодателство в търговските вериги. Публичните оплакванията бяха свързани предимно с разпределението на работното време, неосигуряване на задължителните почивки, нерегламентирано полагане на извънреден труд и незаплащането му с увеличение.

По време на проверките, контролните органи обърнаха специално внимание на спазването на разпоредбите за сключване на трудови правоотношения, както и на продължителността, разпределението и отчитането на работното време. По отношение на осигуряването на безопасни условия на труд, най-голямо внимание проверяващите отдадоха на мерките за минимизиране на рисковете по времена труд и почивка.

Констатирани са 1289 нарушения, почти по равно разпределени в двете основни направления – трудови правоотношения и безопасност на труда. Резултатите от контролната дейност потвърждават информацията за проблеми с работното време в проверените обекти. Всяко седмо нарушение е било свързано с работното време, което прави общо 181 установени нередности.

Най-често нарушенията в областта на трудовите правоотношения следват тенденцията от предходни проверки в други сфери - липса на разпределение на работното време или наличие на разпределение, което не отговаря на реалното състояние; липса на контрол на утвърдени поименни графици за работа за целия период на сумираното изчисляване на работното време; при работа на непълно работно време не се определя продължителността и разпределението на работното време и др.

Установено е и полагане на извънреден труд над допустимата продължителност. Контролните органи са установили, че извънредният труд не се регистрира отделно, както и проблеми с неизплатени в срок трудови възнаграждения и допълнителни трудови възнаграждения, но главно при служители с прекратени трудови правоотношения с вериги, които се изтеглят от България. В тези случаи потърпевшите трябва да се обърнат към съда, за да си търсят правата.

Работа без договор е установена само при три лица, но нарушенията, свързани с възникването на трудовите правоотношения като цяло, са 54 на брой, повечето от които са свързани с непредоставени документи на работещите, липса на задължителни клаузи в договорите и др.

Установените нарушения в областта на здравословните и безопасни условия на труд са 657. Най-често търговските обекти биват наказвани поради това, че не се прилагат необходимите мерки за минимизиране на рисковете от нараняване на работното място и не се докумнетират инструктажите за безопасност. Освен това липсват обучения за правилните начини за ръчна работа с опасни инструменти и уреди и се работи с необезопасено електрооборудване.

За отстраняване на констатираните нарушения по време на кампанията инспекторите по труда са дали 1252 задължителни за изпълнение предписания. Съставени са и 49 акта за установяване на административно нарушение. Планирани са и последващи проверки.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.30872
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.42273
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  262.94
  256.68
 • Litecoin
  1
  119.37
  116.57
 • Ethereum
  1
  3706.97
  3621.55
 • Bitcoin
  1
  46713.78
  45635.98
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички