Работата в държавната администрация не привлича младежите


Работата в държавната администрация не привлича младежите
Снимка: Thinkstock

4004

Само 20% от участниците в програмата за младежка заетост "Старт в кариерата" остават да работят в държавната администрация. Междувременно 80 процента от стажантите по "Ново начало" продължават в частния сектор, пише сп. "Икономика". 

„Старт в кариерата” гълта 5 млн. лв. годишно, едва 490 младежи са останали на работа в администрацията. С 36 млн. лв. за 6 години „Ново начало” дава работа на 8955 души.

Въпреки че едва една пета от младежите остават на работа в централната и местна администрация след 9-месечно обучение и работа, от социалното министерство отчитат програмата като успешна. Според експерти и депутати от Реформаторския блок отсъствието на длъжността „стажант“ в Закона за държавния случижел обрича „Старт в кариерата“ на неуспех. По думите им тя съвсем ще се обезмисли, след като от 1 януари влизат в сила поправки в Закона за администрацията, които правят конкурсите за работа в нея абсолютно задължителни. Младежите по програмата нямат конкурентни предимства с този си незачетен „стаж“ и трудно могат да спечелят конкурси.

„Свободните места в администрацията – централна и местна, се заемат от партийни назначения, които досега ползваха вратичките в закона, и практически няма място за тези младежи”, коментира Снежана Димитрова, председател на Професионалното обединение на държавните служители. 

Другата младежка програма „Ново начало – от образование към заетост”, финансирана по ОП „Човешки ресурси” 2007 – 2013 г., регистрира значително по-висок резултат. По нея са разплатени 36 млн. лв. По данни на Агенцията по заетостта около 13 500 млади хора са преминали шестмесечен стаж при работодатели от реалния сектор. С последваща заетост са около 80% от сключените договори – 8955 души, съобщават от Българската стопанска камара.

Работодателите обаче се оплакват и от тромаво администриране и от неадекватни ограничения, като например изискването предприятието да няма задължения.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички