Българите все по-често стават жертви на мними лечители и хомеопати

Българите все по-често стават жертви на мними лечители и хомеопати
Източник: iStock/Guliver

Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати без лекарска диплома. За това алармират пациентски организации. За да спрат опасните практики медици готвят предложения за промени в закона за здравето, предава Нова телевизия.

Сега законът у нас е категоричен, че хомеопатия могат да предписват само и единствено лекари. Техният брой по официални данни е около 2 400 за цялата страна. Практикуващите този вид медицина обаче са в пъти повече, а някои дори нямат медицинско образование, твърдят експерти. Причината - в нормативната база липсва регламент къде и какво обучение трябва да е завършено, за да има право едно лице да лекува с хомеопатия.

В Интернет могат да се открият стотици обяви на екстрасенси, лечители и хомеопати, предлагащи неконвенционална медицина срещу различни суми.

„Имаме сигнали, че някои не лекари дават в бели пликчета без да са запечатани и без производител и срок на годност някакви бели топчета, които ги рекламират като хомеопатични продукти и ги продават на пациентите”, заяви Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб”.

Под контрол на държавата са само препаратите, продавани в аптеките, напомнят лекарите. Законът обаче не казва каква диплома трябва да притежава този, който ги изписва. От Българската хомеопатична организация настояха за въвеждане на двугодишно задължително обучение по хомеопатия за бъдещи лекари – и само то да се счита за легално.

Нашите програми ще бъдат строго контролирани от представителите на академичната общност, обучението ще бъде в университетите така, както е при всяка една медицинска специалност”, каза от своя страна д-р Петко Загорчев от Българската медицинска хомеопатична организация.

Добрата новина е, че жертвите на шарлатантски практики все по-често търсят помощ от адвокатите по медицинско право. Лошата е, че трудно печелят делото.

„Казусите с тези пациенти са изключително тежки, защото те са дали много средства за това наречено от тях "лечение", които трудно могат да докажат. Имаме случаи на пациенти, които твърдят, че са давали суми между 50 до 70 хиляди лева”, съобщи адвокатът Мария Петрова за Нова.

Ако измамата все пак бъде доказана за нарушителите следва затвор. Предложенията за промени в Закона за здравето трябва да станат факт до края на годината.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.