Лекарите искат за детски преглед също да се плаща такса, но от държавата


Лекарите искат за детски преглед също да се плаща такса, но от държавата
Снимка: iStock/Guliver

3068

Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както има такава и за възрастните. Тя обаче да се плаща от държавата, не от родителите. Това поискаха от Българския лекарски съюз (БЛС) още вчера (12 май) на извънредния си национален събор в Обзор.

Лекарите посочват, че сега педиатрите не получават нищо за прегледите на деца. Приходите им от НЗОК са т. нар. капитация - сума за всеки пациент, когото имат в листата си. Извън това обаче джипитата педиатри не получават други средства. Само специалистите имат допълнително финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.

"С промените преди 20 години се въведе потребителска такса за преглед при личен лекар и специалист. Още тогава обаче е определено, че тези, които работят с деца, няма да получават такава такса, което е и една от причините днес да има отлив и липса на интерес към специалността, включително цели педиатрични практики стоят свободни, защото няма кой да работи в тях. Въвеждането на потребителска такса за преглед е част от отношението към лекарите педиатри, които искаме да задържим”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред в. "24 часа". Той обясни, че лекарите не искат таксата да се поема от родителите, а от държавата. Конкретни искания за размера ѝ няма, но дори да е 1,90 лв., колкото е за пенсионерите, е стъпка напред, коментира още д-р Маджаров.

Делегатите на събора подкрепиха протеста на лекарите от детската болница "Проф. Иван Митев" за по-високо заплащане и отпадане на лимитите за лечение на деца. Лекарите дадоха мандат на ръководството на БЛС да започне преговори със здравната каса още днес. Очакванията им са по-добрите условия за лечение на децата да влязат в сила от 1 юни.

С икономиите от бюджета за болничната помощ за тази година да се изплатят и 153 млн. лв., натрупани от надлимитната дейност на здравните заведения, настояват още лекарите.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички