Десетият опит на Радев да наложи вето завърши неуспешно

Десетият опит на Радев да наложи вето завърши неуспешно
Източник: Прессекретариат на държавния глава

Поредният опит на президента Румен Радев да наложи ефективно вето (десето вето) върху приет от третото правителство на Бойко Борисов закон не мина. Този път ставаше въпрос за поправки в Закона за държавната собственост. Ветото беше отхвърлено със 145 гласа „против”.

Държавният глава наложи вето, защото с поправките се позволи апортиране на имоти и вещи, които са собственост на търговски дружества с 50 и повече процента държавно участие и са в забранения за приватизация списък (параграф 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост). С други думи – такива имоти и вещи ще могат да се приватизират, тъй като могат да бъдат прехвърляни към дружества, които не са в забранителния приватизационен списък. А Румен Радев определи това за "скрита, безплатна приватизация, уредена със закон".

Депутатът от БСП Пенчо Милков беше първият, който взе отношение и предупреди, че с този закон ще може да се приватизират знакови имоти като НДК и Белмекен, защото това ще зависи само от политическата воля на Министерския съвет. 98% от държавното имущество, което е подлежало на приватизация, е приватизирано – посяга се на другите 2%, убедено каза народният представител от БСП.

В отговор председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че от президентството "очевидно не са разбрали кой знае колко" от закона, защото материята била сложна, а ако са разбрали, спекулирали. Още с подписването на законопроекта казах, че ще го сверяваме много прецизно – проблемът с режима на апорта беше поставен от икономическото министерство, действително е останала препратката към режима за Закона за публично-частното партньорство, обясни Кирилов. Той обясни, че на обсъждането в правна комисия на второ четене отсъствал, защото бил в командировка.

Още подробности прочетете в Actualno.com.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.