Радев наложи вето на част от Закона за държавната собственост


Радев наложи вето на част от Закона за държавната собственост
Снимка: БГНЕС

2021

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за изменение на Закона за държавната собственост, приет от парламента на 10 октомври 2018 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Припомняме, че с промените, прието от Народното събрание, се премахна забраната за апортиране на имоти и вещи - собственост на търговски дружества, включени в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях.

Освен това се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части с държавно или общинско участие.

Според президента приетият закон създава възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

"Общественият интерес изисква разпореждането с държавно или общинско имущество да се подчинява на ясни правила, които да го охраняват във всички случаи. Това се отнася с още по-голяма сила за правилата, по които се осъществява приватизацията на такова имущество. Въпреки направената в мотивите за приемането на закона заявка, че няма да се променя по същество досегашната концепция на законодателя, новите правила засягат основни елементи и принципи за правата на държавата в търговски дружества и за приватизацията", посочва в мотивите си държавният глава.

Президентът налага вето с разбирането, че е недопустимо правната уредба да се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес, уточняват от пресслужбата.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички