Радев: Бедните и социално изключени българи са стотици хиляди


Радев: Бедните и социално изключени българи са стотици хиляди
Снимка: БГНЕС

2621

Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване, каза президентът Румен Радев. Той откри кръгла маса на тема „Неравенства и бедност в България“, на която учени, с изследователски интерес в сферата, изнесоха доклади за икономическите предпоставки и социалните измерения на този проблем.

Спорен Радев темата за неравенствата е винаги актуална и има висока обществена значимост.

"Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват тези размери“, допълни още той, цитиран от БГНЕС.

„Когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефективни, има изкривявания в пазара, а обществото и държавата абдикират, все повече хора попадат в плен на бедността“, смята Радев.

В изказването си държавният глава обърна внимание още на факта, че бедността в обществото ражда корупция и престъпност, а бедността не е само липса на средства, а липса на справедливост, образование, здравеопазване и сигурност.

„Бедността отнема от обществото перспективата за динамично развитие“, категоричен е президентът. Държавният глава изведе на преден план и въздействието на това социално явление върху децата, защото то ги лишава от възможността за полагане на адекватни грижи и образование.

„Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото. Има някакъв праг, в който те са допустими, но неравенствата днес в България са далеч от всякакви средни показатели. Те са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие. Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача“, смята държавният глава. Според Радев в страната ни все повече се говори за стабилност и ръст на БВП, но трябва да се обръща и внимание на бедността, разпределените на публичните средства и как те се харчат за икономическото развитие на обществото.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички