Deutsche Bank приветства завръщането на Гърция на капиталовите пазари

Deutsche Bank приветства завръщането на Гърция на капиталовите пазари
Източник: Getty Images/Guliver

Гърция не трябва да жертва доверието и дисциплината, която е спечелила с жертвите си през последните няколко години, заради краткосрочни мерки, предупреди Ашок Арам, регионалният изпълнителен директор на Deutsche Bank за Европа (с изключение на Германия и Великобритания), Близкия изток и Африка в интервю за в. Kathimerini, цитирано от БГНЕС.

По думите му страната се е справила много добре по време на своята оздравителна програма за консолидация на банковия сектор и с проблемите около необслужваните заеми.

"През последната година доверието в икономиката и банковата система се развиваше в правилната посока и това можеше да се види; Гърция отново ще има достъп до световните капиталови пазари, може отново да се рефинансира на пазарите, което беше цел на тази програма. Затова става изключително важно тази дисциплина и доверие, спечелени през последните две до три години, да не се пожертват за краткосрочни мерки", каза топ финансистът.

Арам бе в Атина, за да назначи Никос Екзархос за шеф на офиса на банката в Гърция и изглеждаше добре запознат със ситуацията в страната и предизвикателствата, които предстоят.

За да може Европа да продължи да се конкурира ефективно както със САЩ, така и с развиващите се пазари в Азия, трябва да се продължи със задълбочаването на сътрудничеството в рамките на банковите и капиталовите пазари, което в крайна сметка би могло да доведе и до създаване на фискален съюз, каза той.

Една от предпоставките за фискален съюз би било да се гарантира, че съотношенията дълг/БВП на отделните държави-членки са устойчиви. С течение на времето би било важно да се търсят общи данъчни политики и обща европейска схема за гарантиране на депозитите, която да развие доверието, необходимо за коригиране на регулаторната фрагментация. Това може да отключи ползите от банковия съюз за икономиката и европейските граждани, обясни банкерът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.