До края на 2018 г. родната администрация ще започне да си общува само електронно


До края на 2018 г. родната администрация ще започне да си общува само електронно
Снимка: Getty Images/Guliver

2356

До края на 2018 година България ще премахне обмена на документи на хартиен носител между самите администрации и те ще общуват само по електронен път. Това обяви Александър Йоловски от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) пред Bloomberg TV Bulgaria.

“До този момент, макар и повечето централни администрации да разполагат с техническите условия да изпращат електронни документи към друга администрация, този процес не се случва поради липса на ясни правила. Правилата вече са факт, предстои да бъдат проверени на практика и да станат задължителни в рамките на следващата година”, коментира експертът.

Той препоръча унификация на документи и информира, че вече е създаден технически протокол, по който държавните администрации ще могат да обменят електронни документи – една от ключовите стъпки към въвеждането на електронно управление.

“Вече има реално достъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса в редица институции. Електронното управление обаче е многопластово и реално гражданите могат да подават данъчните си декларации по електронен път повече от десет години. Бизнесът също подава финансовите си отчети за Националната агенция за приходите и Националния статистически институт на едно място. Съвсем скоро към тази единна входна точка ще се присъедини и Агенцията по вписванията“, посочи Йоловски.

Според него добрите примери не се изчерпват само с реализацията на дадена административна услуга по електронен път.

„Много съществен елемент е самите администрации да общуват помежду си не с хартия, а да обменят данни, факти и обстоятелства, които се отнасят до гражданите и бизнеса, за да не се налага да ги превръщат в куриери“, смята специалистът.

Йоловски напомни, че след инициативата за премахване на 12 удостоверения на хартиен носител е взето решение тяхното предоставяне в други администрации да отпадне.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички