Бизнесът настоя пред Борисов за истинска съдебна реформа


Бизнесът настоя пред Борисов за истинска съдебна реформа
Снимка: БГНЕС

2677

Осем бизнес организации, обединяващи компании, произвеждащи близо 70% от БВП на страната ни, настояват за съдебна реформа. Това стана ясно на нарочна пресконференция днес, 29 юни, на която те представиха писмо, изпратено до всички засегнати български институции.

Документът е подписан от Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Канадско-българската бизнес мрежа и др., като адресати са премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и ресорният министър Цецка Цачева. Копия са изпратени и до президента, главния прокурор, председателя на ВКС и др.

В писмото си те настояват за гарантиране на независимостта на съдебната власт и прозрачност и отчетност на работата на прокуратурата. "Твърдо убедени сме, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура, безспорно се явява една от най-съществените бариери пред икономическия растеж у нас", категорични са организациите.

Според тях прокуратурата не трябва да има роля за кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата, съдилищата трябва да се отърсят от влиянието на бизнеса и политиците, както и от зависимостта си от членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от прокурорската квота.

Те посочват, че подкрепят независимостта на прокуратурата, но при прозрачна работа и отчетност. "НКИ и НПК трябва да бъдат осъвременени. Особено важно е това за разследването на измами, корупция и случаи на саморазправа с бизнеси. Трябва и да се осъвремени съдебният процес и да се модернизира образованието по право", допълват търговските организации.

Според тях макроикономическите показатели на страната са добри, но преди тях чуждестранните инвеститори проучват политическия климат и правосъдната система у нас, които се оказват причината са отблъскването им. Бизнес организациите са категорични, че трудностите, които чуждите компании срещат у нас, важат със същата сила и за българския бизнес. Те изразиха готовност да съдействат на институциите за довеждане на съдебната реформа докрай, защото тя е ключова за съживяването на българската икономика и благоденствието на страната

"Прокуратурата на практика е оставена без контрол и това е един от основните проблеми, свързан с последните промени по съдебната реформа", категорични са те. Организациите посочват още, че според тях именно това е съществената причина за широко разпространеното усещане за беззаконие и безнаказаност у нас.

Венислав Йотов, който е вицепрезидентът на Американската търговска камара в България, даде пример - в последната половин години провели 4 срещи с голяма американска компания за медицински изделия, която проучвала къде да разшири бизнеса си. В крайна сметка избрали Литва пред България.

По думите на Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българска бизнес мрежа, чуждите инвестиции от години стоят на едно ниво и не се повишават и причина за това са нивата на корупция и липсата на върховенство на закона. "Убедени сме, че ако се направи реформа в съдебната система, доверието на инвеститорите в България ще се върне", заяви той. Изключението с IT сектора той обясни с това, че там не се минава през специален разрешителен режим и няма особен допир с държавата.

Организациите приветстваха усилията на правителството за нов антикорупционен закон, но според тях това няма да е достатъчно.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички