Администрациите ще обменят документи само онлайн от септември


Администрациите ще обменят документи само онлайн от септември
Снимка: Getty Images/Guliver

5931

От септември администрациите ще обменят всичките си документи по електронен път. Това каза на брифинг в Министерския съвет председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков след правителственото заседание, предаде „Фокус“.

„Миналата сряда беше поставена задача на министрите да направят справка по отношение на административни услуги и режими, упражнявани от министерствата и второстепенните разпоредители към тях. Два са компонентите – видове и брой административни услуги, видове и брой документи, които се изискват за предоставянето на тези услуги. В резултат на своевременно подадената информация от 51 администрации, първостепенни и второстепенни разпоредители, това са администрациите на централните органи и на териториалните на изпълнителната власт и не включват общините, обобщената справка е следната – тези 51 администрации предоставят 1422 услуги“, обясни Желязков. По думите му за тях се изискват 5985 документа.

„В голямата си част тези документи се повтарят и потвърждават от предходното заседание квалификацията на удостоверителните документи, които имат най-честа използваемост. Това са 12-те удостоверителни документа, за които биха могли да се обменят данни служебно пред платформата „Реджикс“, допълни той. Желязков обясни, че в резултат на тази информация, се е взело протоколно решение за задълбочаване на анализа и действията, които администрациите трябва предприемат в следната посока.

„На първо място – анализ на режимите, които могат да отпаднат с изменени нормативни актове. Това са административни услуги и лицензионни разрешителни и друг вид удостоверителни режими, които могат да отпаднат, но предполагат изменения в съответните закони. Анализ на такива режими, при които удостоверителните документи също могат да бъдат редуцирани, анализ на режими и услуги, при които удостоверителните документи следва да бъдат обменяни като данни без да се изисква техен хартиен носител. Срокът за тези фази е определен до края на месец септември т.г.“, коментира той. „Както и един компонент, който зависи от лицензирането от страна на БНБ, което е свързано с възможността за плащане с виртуални ПОС терминали, както и задължителното въвеждане на физически ПОС терминали в администрациите за плащане на отделните видове държавни такси, което също трябва да стане тази есен", допълни Желязков.

"На днешното заседание беше приет и доклада за задължителното въвеждане на електронния документооборот между отделните администрации“, поясни той и уточни, че това до момента не е било възможно, защото отделните администрации в страната ползват различни системи. „Това не позволяваше в електронен вид да бъдат изпращани съответните документи от една на друга администрация, притежаващи две различни системи. Преди месец беше утвърден протокол и правила за този електронен докуменооборот и ангажиментът, който следва да бъде изпълнен от септември т.г. е администрациите да обменят всичките си документи по електронен път. Постепенно ще бъде изместван хартиеният документооборот за сметка на електронния“, каза Желязков. Според него предимствата са спестяване на време и ресурс, възможност за повторна обработка на документите и всичко това е гарантирано в една сигурна среда.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че са преразгледани 113 административни услуги. „От тази седмица започваме анализ по ОП „Конкурентоспособност“. Искаме да видим дали там има административни тежести и ако има такива, да предприемем действия по облекчаване, за да може малкият, средният и големият бизнес да може да кандидатства по-опростено по тези процедури, спазвайки рамката на ЕС и българското законодателство“, каза още той.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички