Дончев: Предложихме на ЕК варианти за реорганизация на газовите дружества

Дончев: Предложихме на ЕК варианти за реорганизация на газовите дружества
Източник: БГНЕС

В хода на преговорите с Европейската комисия българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание по повод наложената от ЕК глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от 77 млн.евро.

Вицепремиерът подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо, съобщиха от правителствения пресцентър.

„Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още вицепремиерът Дончев. Той подчерта, че Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро и тя е намалена до 77 млн. евро.

„Предложението на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството, чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор – друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна”, заяви днес на правителството заседание Дончев.

Същата теза развива от първия ден енергийният министър Теменужка Петкова, а вчера подобен коментар направи и премиерът Бойко Борисов.

Още във вторник ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер обаче опроверга тези твърдения с думите: „За нас беше важно само престуктурирането на компанията, така че да изчезне възможността за повтаряне на незаконните действия. Как да бъде направено това, не е наша работа“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.