Държавата и бизнесът не се разбраха кой да плаща болничните

Държавата и бизнесът не се разбраха кой да плаща болничните
Източник: Thinkstock

Държавата и бизнесът остават на противоположни позиции по въпроса кой да плаща болничните. Работодателите от АИКБ повториха предложението си първите 3 дни болнични да не се изплащат от никого, но то бе категорично отхвърлено от социалния министър Бисер Петков и председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Бизнесът предложи радикалното решение, за да пресече злоупотребите с болнични. "Ако четвъртък се пада национален празник, то в петък болничните листове нарастват с 30%", посочва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на форум по темата, организиран от работодателската организация.

По думите му 50 млн. лв. годишно се "крадат" от работодателите при настоящата система на издаване на болнични листове, а щетите за НОИ са 150 млн. лв.

Издаването на фалшиви болнични на здрав човек е практически ненаказуемо. На 1000 заловени при подобно прегрешение се наказват двама. На 1 млн. души 7 са наказаните, отчете Велев. "Така, както е в момента, не може да се продължава и трябва да се намерят решения и изход", призова шефът на АИКБ.

Идеята болничните да не се плащат е възможна, но социално неприемлива. Проблемът е комплексен и трябва да се търсят други решения, смята социалният министър Бисер Петков.

Вече са правени опити за намаляване на обезщетенията за първите 3 дни болничен, плащани от работодателя. Компенсациите нарастват заради по-високото заплащане и по-високите доходи, твърди Петков.

Една от мерките за ограничаването на злоупотребата с болнични е да се съкрати периодът, в който лекарите могат да издават болничен лист. Сега медиците имат право да издават до 14 дни непрекъснат болничен и 40 дни за годината, което може да бъде намалено.

Социалната комисия в парламента е отхвърлила идеята на АИКБ болничните да не се плащат от никого, а работодателите искат да внесат предложението и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Председателят на комисията Хасан Адемов вижда 2 варианта за решаване на проблема. Първият е за първите 3 дни болничен да се изплаща различна договорена сума между социалните партньори, но не повече от 15 дни в рамките на една календарна година. Вторият вариант е да се изолира лекарят и първите 3 дни болнични да продължат се поемат от работодателя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.