ЕК: Българската икономика ще расте по-бавно до края на годината

ЕК: Българската икономика ще расте по-бавно до края на годината
Източник: iStock/Guliver

3,3% растеж на БВП през 2019 година и 3,4% през 2020 година – това предвижда Европейската комисия за българската икономика в своята лятна икономическа прогноза.

Според ЕК, българската икономика ще расте с по-бавно темпо през втората половина на тази година, но това се дължи на отслабващата външна среда. Впечатление обаче прави и това, че Брюксел вижда "съвсем лек растеж" на инвестициите в България. По отношение на инвестициите имало голям растеж в оборудване, но при другите компоненти има сериозен спад.

Иначе, според изчисленията на Брюксел, през първото тримесечие на тази година икономическият ни растеж е 3,5% на годишна база. За сравнение, за същия период на миналата година е бил 3,1%. Като силен двигател за това се посочва износът и се отбелязва, че през тази година има значим напредък в това отношение към няколко по-малки дестинации извън ЕС, което подсказва неразработен потенциал, който може тепърва да даде още плодове, ако се запази политиката на търсене и навлизане на нови пазари.

Отчита се и сериозен растеж на потреблението, като прогнозата на ЕК е той да се запази предвид "позитивните тенденции" при личните приходи.

Що се отнася до инфлацията, ЕК отчита растеж заради цените на горивата и тока, като се очаква до края на годината инфлацията да е 2,4%, а догодина да намалее до 1,7%.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.