Борисов: Икономиката изсветлява, до 2023 г. ще е на нивото на най-добрите


Борисов: Икономиката изсветлява, до 2023 г. ще е на нивото на най-добрите
Снимка: Правителствена пресслужба

3068

Със сегашните темпове на изсветляване на икономиката до 2023 г. България ще е на нивото на най-добрите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предаде „Фокус“.

„Искам да ви информирам за резултатите, които отчита Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) – сивата икономика намалява. Повишава се до рекордните 79,1 пункта светлата част на икономиката. Най-малко някой може да ни заподозре за близки връзки с тази асоциация“, коментира Борисов. Той посочи, че асоциацията винаги е подкрепяла левите сили. „Но когато цифрите говорят, много ясно и лесно се правят изводи“, посочи премиерът.

Борисов заяви, че изсветляването на икономиката през последните пет години се дължи на няколко фактора. „От една страна, България е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение. Така например фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведоха до понижение на индекса през същата година. По време на нашето управление се посочва работата на „Митници“, в резултат с което се е увеличила събираемостта на дължимия акциз на алкохол и цигари –сиреч, не както някой каза, че ровим в кофите за боклук. Усилията на НАП доведоха до това, че миналата година проверките на касовите наличности доведоха до намаляване на 5 млрд. лв. Както и кампаниите за заплата в плик“, посочи Борисов.

Като други фактори премиерът посочи, че излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен поток по границата на България. „Според техните прогнози до 2023 г. България вече ще е на нивото на най-добрите показатели - с този ръст от 15%. Сега ще отчетем и битката с контрабандата на цигари. Така че виждате, че и неправителствените организации започват да отчитат усилията, които полагаме. Когато фактите говорят, а парите са в бюджета, мисля, че е много видимо“, заяви Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички